Monday Master Blog: Hoe bereid je jezelf voor op je valkuilen?

De pepernoten & chocolade bij Sinterklaas, gezellig lang tafelen met kerst & oudjaar, de drukte van de boodschappen en het koken, we kennen het ongetwijfeld allemaal. De feestdagen zijn er zeker om naar uit te kijken maar voor sommige van ons kunnen deze een enorme valkuil betekenen op onze reeds gemaakte progressie. Hoe kan je hier nu mee omgaan zonder dat ik mezelf verder van m’n einddoel breng?

Het Als – Dan-plan!

Allereerst wees je zelf bewust waarvoor je doet wat je doet. Hoe meer dit vanuit jezelf komt, hoe meer slaagkans je hebt om je doel te behalen.

Veel van onze gedragingen gebeuren onbewust zonder dat we er ook maar erg in hebben. Maar ook dat we geen vangnet hebben voor wanneer zo’n situatie zich voordoet. Het ‘als-dan-plan’ geeft hierbij de oplossing.

Stel, je hebt als doel “afslanken” en hiervoor had je je voorgenomen om te letten op je voeding maar ook 4x per week een fysieke activiteit te doen. Je merkt elk jaar bij jezelf op dat je op de feestdagen voornamelijk druk in de weer bent en die fysieke momenten links laat liggen. Stel jezelf de vraag “Wat ga ik hier aan doen?”. Een oplossing zou bv. kunnen zijn ‘Het eerste wat je ’s ochtends doet is je geplande workout uitvoeren’

Overige tips:

Bedenk één specifieke oplossing: geef je jezelf meer opties gaat de kans op slagen aanzienlijk naar beneden. “het eerste wat ik doe als ik uit bed kom, is m’n workout” als dit niet lukt dan doe ik het na het ontbijt. Wees hier consistent in.

Hoe specifieker, hoe beter: zeg beter “het eerste wat ik doe als ik uit bed kom, is m’n workout” dan “in de ochtend doe ik een workout”

Kies een doel waar jezelf achter staat: Leg jezelf geen doel op waar je zelf niet achter staat of waarvan je zegt “dit ga ik toch niet doen”

Licht je omgeving in van je doel: Hoe meer mensen weten waarmee je aan de slag bent, des te meer ze hier ook rekening kunnen houden.

Ken je echt je valkuilen?: bv. “ik eet teveel”, maak jezelf bewust op welke moment van de dag gebeurt dit? Waarom eet je dan net meer? Etc.

Doorzetten: Het zal weerstand teweeg brengen. Maar hoe langer je dit volhoudt des te makkelijker wordt het op een gegeven moment.

Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!