Monday Master Blog: Hoe praat jij tegen jezelf

Er zit zoveel verstopt in taal. Inmiddels weten we dat jij degene bent die bepaald wat er gebeurt in je leven, maar hoe praat jij eigenlijk tegen jezelf.

Maar wat is nou de reden dat hoe jij tegen jezelf praat zo belangrijk is. Dit komt doordat het voor een groot deel de richting van je leven bepaald. Hoe bepaald dat dan die richting? Dit komt door dat je woorden nodig hebt om gedachtes te creëren. We hebben gedachtes nodig om keuzes te maken in ons leven. En de keuzes die we maken bepalen de richting die we geven aan ons leven. Alles begint dus bij de woorden of te wel de taal de je tegen jezelf spreekt.

Zeg jij tegen jezelf “ik zou graag willen sporten” of “ik ga vanavond sporten”, het eerste is een overweging vanuit twijfel en het tweede is een keuze. En als je gaat werken, is het dan “ik moet weer naar mijn werk” of “ik mag weer naar mijn werk”? Door te zeggen dat je dingen MOET voeg je automatisch een negatieve lading aan je gedachtes toe. Als je dingen maar vaak genoeg zegt tegen jezelf word het je eigen waarheid.

Dit is ook met zaken die je over jezelf zegt. “ik heb geen discipline” of “ik kan niet voor een groep spreken”. Want wat als we naar de feiten kijken. Zit discipline ergens in je lichaam? Nee, het is fysiek niet aanwezig. Discipline is het consistent uitvoeren van de dingen die je hebt gezegd te gaan doen. Dus heb je geen discipline? Of doe je gewoon niet wat je gezegd hebt. Want als je dan de dingen die je zegt wel zou doen? Dan heb je opeens wel discipline. Het gaat er dus niet om of je het hebt, maar of je het doet. Maar als jij continue tegen jezelf en andere zegt dat je geen discipline hebt, zal er ook niet zoveel veranderen. Probeer alle “ik heb” en “ik ben” eens om te draaien naar “ik ga”. Hou je er aan en kijk eens hoe je leven veranderd.

Joren Wielart
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
joren@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!