Monday Master Blog: If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you!

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

Je bent zojuist wakker geworden op de zaterdagochtend en twijfelt of je nu uit bed zal komen, OF dat je nog even lekker blijft liggen. Want ach, momenteel is er toch niks te doen en ligt er weer een dag in het verschiet waarop je niet even lekker naar het terras kan of een uitstapje kan maken naar een pretpark. Talloze alledaagse dingen zijn momenteel verboden of je moet er zoveel bij nadenken dat het de moeite al niet meer waard is. Dan kun je net zo goed nog even lekker in bed blijven liggen…

Ben jij dit of vind je het bijzonder herkenbaar? Dat kan, want net zoals bijna ieder ander op deze planeet heb ook jij te dealen met het Coronavirus en de gevolgen ervan. Oftewel maatregelen opvolgen om snelle verspreiding ervan tegen te gaan. Maar de vraag die ik nu stel is deze; wie ben jij?

Kies jij er momenteel voor om slachtoffer te zijn van de situatie en af te wachten tot alles weer ‘normaal’ wordt? Of kies jij ervoor om gebruik te maken van de situatie en de (eventuele) extra tijd nuttig te besteden. Want begrijp me goed, ik weet dat er ook mensen zijn die het juist drukker hebben dan voorheen en dat is ook ontzettend uitdagend, maar ook dan zijn er situaties waarbij je even niet meer weet wat je moet doen. Bijvoorbeeld ouders die ineens 24/7 met de kids thuis zitten.
Dit gezegd hebbende wil ik duidelijk maken dat je ervoor kunt kiezen om er het beste van te maken en jezelf te ontwikkelen op vlakken waar je normaal geen tijd voor hebt.

Maak als eerste bewust de keuze om op tijd uit bed te komen. En met op tijd bedoel ik eigenlijk dezelfde tijd als dat je normaal je wekker hebt staan, óók in het weekend. Vaste structuur aanhouden zorgt er namelijk voor dat jij (bijna) altijd de controle houdt over je leven, het geeft je zekerheid. Kleed je ook aan en blijf niet in je pyjama rondlopen. Probeer dit alles eens zonder als eerste op je telefoon te kijken. “Ja maar mijn telefoon is ook mijn wekker…”, koop dan een vaste wekker. Je telefoon leidt je direct af van hetgeen wat je die ochtend al kan bereiken.
Je bed opmaken, ontbijt klaarmaken en opeten, de was doen, speelgoed opruimen, stofzuigen, (oprechte) aandacht voor je partner en/of kinderen, de hond uitlaten, lunch inpakken. Allemaal voorbeelden van zaken die je kunt doen zonder eerst op je telefoon te kijken. Een ander bijkomend voordeel, kleine klusjes uitvoeren in de ochtend geven je een gevoel van voldoening en van het één komt het ander. Voor je het weet heb je heel je huis aan kant en ben je klaar voor de rest van de dag.

Ga naar buiten!
De frisse buitenlucht is goed voor je en je bent dan ook in beweging. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen of fietsen. Daarnaast kun je in de tuin gaan sporten of buiten gaan spelen met je kinderen.
“Maar dat doe ik nu al elke dag en het begint me de neus uit te komen.” Dan is het dus zaak om creatief te blijven en verder te kijken dan dat je neus lang is.

Sta open voor nieuwe dingen!
Er zijn zo ontzettend veel dingen die jij nog nooit van je leven gedaan hebt, laat staan dat je er het bestaan vanaf weet. Het is de kunst om ervoor open te staan en iets daadwerkelijk te gaan ervaren. Ik geef graag een paar voorbeelden van activiteiten die je kunt doen:

Lees een boek. Misschien staat die ene roman nog op de plank waar je nooit aan toegekomen bent. De tijd gaat snel voorbij, het zorgt voor focus en concentratie, het is goed tegen stress en je slaapt er beter door.

Leer een instrument bespelen. Het is leuk (om te kunnen), goed voor je geheugen, je krijgt er meer geduld door en het helpt stress verminderen.

Spendeer meer tijd met je kinderen. Als je een fulltime baan hebt, is de kans groot dat je nogal eens wat mist in de ontwikkeling van je kinderen en kun je het gevoel krijgen dat je minder connectie met ze hebt dan je zou willen. Gebruik de huidige periode om ECHT aanwezig te zijn. Geen telefoon of tv in de buurt maar echte aandacht. Speel spelletjes, ga buiten voetballen, praat eens met ze of kijk gewoon eens wat ze doen de hele dag. Allemaal zaken die jullie relatie kan verbeteren.

Zoek het internet af naar nieuwe activiteiten en ga ze gewoon DOEN. Bepaal wat je ervoor nodig hebt, wat je ervoor moet doen en GO. Als je het niet probeert weet je ook niet of het leuk is of niet.

Ruim het huis op: gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt, geef een muur een nieuw kleurtje, poets de planken waar je moeilijk bij komt, haal het onkruid uit de tuin. Pak alles op waar je normaal niet aan toe komt. Als alles op orde is heb je meer rust in je hoofd.

Leer een nieuw gerecht koken. Dan hoef je straks niet meer 4 keer per week pasta of aardappelen, vlees en groente te serveren. Dit is ook een uitstekend alternatief voor het feit dat je nu niet uit eten kunt.

Maak iets met je eigen handen. Dit kan variëren van knutselen tot schilderen. Misschien kun je zelfs een nieuwe tuinset in elkaar timmeren?

Zet een sportprestatie neer wat je nog nooit eerder gedaan hebt, bijvoorbeeld: fiets een x aantal kilometers die je nog nooit afgelegd hebt, loop de 5 km sneller dan ooit, maak je eerste push up op je tenen of doe 100 burpees achter elkaar.

Leer een nieuwe taal spreken.

Ga na wat je normaal gesproken zou doen en verzin er een variatie op.

Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van zaken die je zou kunnen doen om jezelf die boost van energie te geven. Want dat krijg je als je weer eens iets nieuws gedaan hebt. Pakt het een keer niet goed uit, geen probleem. Je hebt dan in ieder geval weer een mooi verhaal om te delen.

Toch kan het zijn dat je gaandeweg de dag in een dip komt waarbij je met je ziel onder je armen loopt. Leer relativeren en accepteer de situatie zoals die is. Het is nu eenmaal niet anders en DAN kun je nog de keuze maken of je iets productiefs met je tijd gaat doen of eens lekker lui op de bank gaat liggen. Als je dat kan, hoef je jezelf naderhand ook niet schuldig te voelen over over het feit dat je een serie gebingewatcht hebt.

Als laatste deze tips:
(Video)bel die ene persoon die je al een eeuwigheid niet meer gesproken hebt.
Sta eens heel vroeg op om alleen maar te luisteren naar de vogels en te kijken naar de opkomende zon óf staar ’s avonds eens naar de heldere lucht. Sta dan tegelijk eens stil bij wat je nu hebt. Leer het te waarderen en leef heel even in het nu.

Remy Jean Le
Enforce Mastertrainer
remyjean@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!