Monday Master Blog: Ik ben niet ziek, dus ik ben gezond!?

Gezondheid en gezond zijn dus, een onderwerp waar we naar mijn idee de laatste 2 jaar meer nog dan ooit mee bezig zouden moeten zijn. Maar waarvan ik het idee heb dat dit op de één of andere manier toch niet helemaal gebeurt. Hoe meer ik lees en leer over het menselijk lichaam en hoe dieper ik de wetenschap in duik, hoe meer ik mij verbaas over hoe onze maatschappij over het algemeen is ingericht met te gemakkelijk verkrijgbaar slecht “voedsel” en sedentair gedrag.

Zou gezondheid niet altijd op nummer 1 moeten staan? Als we niet gezond zijn, of als een (groot) deel van de maatschappij niet gezond is kunnen we met z’n allen vrij weinig dat is iets dat de afgelopen jaren wel pijnlijk duidelijk is geworden. En toch gaat het in kranten, het journaal, talkshows en op scholen vaak over van alles behalve écht die kern van de gezondheid. Want hoe versterk je dan je immuunsysteem? Welke bouwstoffen heeft je lichaam nu écht nodig en wat kun je nog meer doen om je lijf zo gezond en sterk mogelijk te maken en houden? Is het onwetendheid of desinteresse om hier niet actief mee aan de slag te gaan?

Wereldwijd bewegen mensen steeds minder, jong en oud, over de gehele levensloop dus. Oorzaken hiervoor zijn onder andere de beschikbaarheid van de auto, waardoor mensen minder lopen en fietsen, en de sociale media waardoor men er minder ‘op uit’ hoeft te gaan, alles gebeurd online. Ook overgewicht (in Nederland heeft 1 op de 2 volwassenen overgewicht) komt steeds meer voor en ook dat leidt tot minder bewegen. De groeiende inactiviteit is alarmerend omdat lichamelijke activiteit belangrijk is voor lichaam en geest. Door te bewegen verklein je de kans dat je hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten krijgt, maar ook suikerziekte type 2. En dat zorgt er weer voor dat je minder kans hebt op het krijgen van dementie.

Wellicht komt dat voor een deel door hoe we ons zorgstelsel hebben ingericht. Een bezoekje aan de huisarts kost ons meestal niets en als we écht ernstig ziek worden of iets breken zijn we daar voor verzekerd. Ziek zijn kost ons eigenlijk nooit echt financieel zó veel dat we ons zorgen hoeven te maken. Misschien zijn veel mensen er daardoor ook niet zo mee bezig. Wat nou als een bezoekje aan de huisarts standaard € 150,00 zou kosten en een operatie of langdurig aan de medicatie je persoonlijk faillissement kon betekenen. Zouden we dan niet allemaal een stuk actiever bezig zijn met zorgen dat we de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnen krijgen en dat we voldoende bewegen en rusten? Ik weet bijna zeker dat veel meer mensen hun bloed en fysieke gesteldheid dan jaarlijks wel even zouden willen testen, zelfs als ze dit misschien wel € 250,00 zou kosten. Dat kan nu ook, maar daar wordt nog weinig gebruik van gemaakt.

Nu ben ik zeker niet van mening dat geld de juiste motivatie zou zijn om actief met je gezondheid bezig te zijn en ik wil dan ook zeker niet pleiten voor zo’n systeem. Verre van dat, ik denk echt dat we het in de basis goed voor elkaar hebben met z’n allen hier in Nederland, maar ik denk wel dat dit één van de oorzaken is waardoor veel mensen passief zijn geworden wat betreft gezondheid en dat we alsnog wel zouden moeten leven vanuit de gedachte dat we failliet zouden kunnen gaan als we ziek worden. Of in ieder geval dat we ons bewust zijn van hoe belangrijk die gezondheid is en wat het ook in positieve zin voor je kan betekenen.

In feite zie ik dat ook een beetje zo. Bij een optimale levensstijl vanuit een fit en krachtig lichaam kun je je volledige potentie leven qua energielevels, mindset, in sportprestaties, in je business of op je werk en ga zo maar door. Je zit lekker in je vel en kunt genieten van het leven terwijl je actief bezig bent met het gezond houden van je lichaam. Bij een niet optimale levensstijl heb je minder energie, je bent minder productief, je kunt je slechter concentreren, je presteert slechter in je business of op werk, met sport en ga zo maar door.

Het hoeft heus niet elke dag 100% perfect te zijn, maar in de basis moet je je lichaam wel geven wat het nodig heeft. Als je je lichaam niet geeft wat het nodig heeft ga je langzaam failliet, vaak zonder dat je dit direct merkt. Enerzijds omdat het geleidelijk gaat en je wellicht nooit hebt gevoeld hoe het ook zou kunnen en dus niet weet wat je mist. Anderzijds omdat de signalen van je lichaam pas komen als het eigenlijk al te laat is. En je kunt dus figuurlijk ‘failliet’ gaan als je leeft met gedachte ‘ik ben niet ziek dus ik ben gezond’.

Werken aan je gezondheid kost je in ieder geval je excuses!

Richard Suijkerbuijk
Eigenaar | Mastertrainer Enforce Zeeland
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!