Monday Master Blog: In 21 dagen een nieuw patroon aanleren, feit of fabel?

Op 1 januari starten met sporten en gezonder eten en op 12 januari weer stoppen. 94% van de 3,8 miljoen Nederlanders met een goed voornemen op hun gezondheid krijgt het elk jaar weer voor elkaar. Ze stoppen voordat het resultaat gehaald is. Sterker nog, ze stoppen voordat er überhaupt iets aan resultaat gehaald is.

9 van de 10 keer weten we eigenlijk wel wat er moet gebeuren. Afvallen of aankomen is namelijk geen rocket science, je eet minder of meer calorieën dan dat je op een dag verbrand en plotseling is de uitkomst dat wat je wil dat het is.

Veel mensen beweren dat er 21 dagen nodig zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit is te overzien denk je dan. Toch heb je vaak ietsje langer nodig..

Waar komt die 21 dagen vandaan?

De 21-dagen-theorie komt voort uit een onderzoek dat eigenlijk helemaal niets te maken had met het veranderen van gedrag. Het ging bij dit onderzoek over de ervaring van mensen die plastische chirurgie ondergingen. De deelnemers in dit onderzoek bleken gemiddeld 21 dagen nodig te hebben om gewend te raken aan hun nieuwe uiterlijk na een operatie.

Hoe lang duurt een leefstijlverandering dan wel?

Recenter onderzoek geeft aan dat gewoonteverandering bij eet- of beweeggewoontes gemiddeld 66 dagen kost. Daarbij geven de onderzoekers aan dat de lengte van die periode duidelijk verschilt tussen individuen en soorten gewoontes. Uit het onderzoek komt naar voren dat 95% van de mensen er tussen de 18 en 254 dagen over doet om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Afvallen en gezonder eten lukt bijna niemand

De gewoontes die komen kijken bij afslanken en gezonder eten lijken echt hardnekkig te zijn. Uit onderzoek blijkt dat maar ongeveer 10-20% van de mensen succesvol gewicht verliest op de lange termijn. Kortom, gezonder en vooral minder eten lukt 80-90% van de mensen níet, ondanks hun intenties en goede voornemens. Ze vallen bijna allemaal terug. Succesvol afvallen vereist daarom echt een individuele aanpak; maatwerk dus.

Wat doe je als je terugvalt?

Het is dus heel normaal dat je terugvalt in oude gewoontes. Vooral als het nieuwe patroon onderbroken wordt door bijvoorbeeld een vakantie, stress van het werk of je zoon of dochter die ziek geworden is waardoor je een weekje niet kon sporten. Waar veel mensen de mist ingaan is dat ze zichzelf schuldig gaan voelen als dit gebeurd en zichzelf aanpraten dat ze niet goed genoeg zijn, zwak zijn of het gewoon niet voor hen is weg gelegd. Wat je eigenlijk zou moeten doen is de feiten op tafel leggen:

– Was dit een bewuste of onbewuste keuze?
– Had ik er iets aan kunnen doen?
– Had ik er iets aan willen doen?

Als je antwoord ja is kan je simpelweg beslissen dit de volgende keer anders te doen
Als je antwoord nee is dan heb je alleen maar te accepteren dat dit zo is geweest en zo snel mogelijk het goede ritme weer op te pakken.

Uiteindelijk valt en staat het aanleren van een nieuwe gewoonte met het maken van afspraken en integer zijn naar jezelf.

Wat je wil opmerken is dat je altijd met jezelf in gesprek gaat, en je brein het liefst in stand houd hoe het altijd is geweest. Jij bent de enige die met die duiveltje op je schouder kan beslissen om wel te gaan sporten of die reep chocola te laten liggen.

Een aantal tips om dit in de praktijk te brengen:

1: Bedenk wat je precies wil bereiken. Zo concreet mogelijk.
2: Bedenk wat je er voor moet doen om hier te komen en denk vooral niet te moeilijk. Start met de kennis die je al hebt.
3: Bedenk waarom dit doel dan zo belangrijk voor je is en geef niet op bij; omdat ik gezond wil zijn. Maar vraag door; waarom is gezond zijn zo belangrijk voor me? Wat gaat dat doen met mijn kwaliteit van leven?
4: Start, en accepteer dat je een paar keer terugvalt. De kunst is om het gat tussen terugvallen en weer oppakken zo klein mogelijk te maken.
5: Geef niet op, jij kan dit!

Rick Berkhout
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
rick@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!