Monday Master Blog: Interne wereld dialoog….een monoloog van je ego!

Herkenbaar? Je zit in een belangrijke meeting, probeert met volle aandacht aanwezig te zijn en toch dwaal je af. ‘Wat zullen we vandaag eten?’ ‘Ik moet vandaag nog zo veel mails beantwoorden’ of ‘Kun je goed aan mij zien dat ik slecht geslapen heb?’

Het zijn allemaal spontane gedachten, gedachten die komen en gaan, gedachten die stiekem je dag inkleuren. Gemiddeld schiet het interne stemmetje als een sluipschutter 70.000 keer per dag in ons hoofd de ene na de andere gedachte af.

Het is je interne wereld dialoog, de stem in ons hoofd, die situaties als het ware ‘inkleurt’ met meningen. Deze meningen worden vervolgens omgezet in reacties en verklaringen. Eigenlijk is het geen dialoog, maar vooral een monoloog van je ego!

Lev Vygotsky (1896 – 1934), een psycholoog uit Rusland, deed als één van de eerste onderzoek naar onze interne wereld dialoog. Hij verwoordde onze innerlijke conversatie als dynamisch en veranderlijk, altijd fladderend tussen woord en gedachte. Bij het hardop uitspreken van een gedachte (externe spraak), wordt ons denken vertaald in woorden. Echter, bij een innerlijke wereld dialoog sterven de woorden af terwijl we alweer denken aan het volgende.

Wat voor impact hebben 70.000 gedachten per dag op ons leven? Nou, veel. Gigantisch veel. Het kan je onzeker maken, laat je piekeren en geeft ruimte tot aannames. Overigens is deze blog veel te beperkt om in te gaan op alle gevolgen van onze interne wereld dialoog. Nu beperk ik me tot de impact van dit stemmetje op onze focus.

Kort gezegd: de interne wereld dialoog leidt je af en beïnvloedt daardoor je prestaties. Wat hebben succesvolle ondernemende mensen met elkaar gemeen? Juist: focus! Extreme focus. Focus staat in direct verband met al je conversaties in je hoofd. Het leidt je af van wat er op dat moment speelt, van de kern. Dus wanneer jij tijdens die belangrijke meeting een mening ontwikkelt over het eten van vanavond, mis je de waardevolle informatie die gedeeld wordt.

Uiteraard geldt dit alles ook voor je privé leven. Als jij met waanzinnig veel focus aanwezig bent in het gesprek met je partner of kan luisteren naar het verhaal van je kinderen, dan ben je in staat échte gesprekken te voeren! Het negeren en overstijgen van interne conversaties zorgt voor verbeterde focus. Hierdoor ben je in staat meer resultaat te behalen en worden relaties versterkt en creëer je echte impact!

De kracht van aanwezig zijn

Ik merk dit overigens zelf ook tijdens de gesprekken die ik voer met (nieuwe) cliënten. Door mijn werk als performance coach train ik mezelf om altijd met volle focus te luisteren naar cliënten. Ik haal immens veel details uit een gesprek: hoe iemand praat, welke woorden hij of zij gebruikt, welke houding iemand heeft en welke dingen er wel of juist niet worden gezegd. Kortom: ik ben écht aanwezig. Hierdoor kan ik waarde creëren tijdens gesprekken en houden we focus, waardoor mijn gecommitteerde cliënten veel sneller resultaten boeken.

Het belang van een groter bewustzijn rondom je interne wereld dialoog is zo groot, dat dit altijd onderwerp is van een coach traject binnen Enforce. Je innerlijke stem kleurt jouw wereld in en in heel veel gevallen op een negatieve manier. Het niet herkennen van deze stem zorgt ervoor dat je in het cirkelpatroon blijft dwalen, je gaat er niet uitkomen.

Is het dealen met je interne wereld dialoog makkelijk? Nee, het vergt een groot commitment om hiermee te dealen wanneer je daadwerkelijk verandering wilt toepassen in alledaagse patronen. Je interne wereld dialoog zal altijd aanwezig zijn en kun je dus niet ‘uitschakelen’. Creëer dus ook geen weerstand tegen je gedachten, maar accepteer ze. Weet dat gedachtes er altijd zullen zijn, maar weet ook dat je er geen aandacht aan hoeft te schenken. Trainen om het in situaties te negeren vergt tijd, maar hiervoor zul je beloond worden met scherpe focus, sterkere relaties en krachtigere resultaten.

‘Je bent niet je gedachte, je hebt slechts een gedachte’. Veel mensen luisteren echter naar hun interne wereld dialoog en gaan hier dan ook naar handelen. Met de ongewenste voorspelbare toekomst als gevolg.

4 Interessante vragen die je jezelf kan stellen bij het hebben van bepaalde gedachtes zijn:

• Is het waar?
• Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
• Hoe reageer je op die gedachte?
• Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Deze vragen zorgen ervoor dat je bewustzijn creëert rondom de gedachten die je hebt en je jezelf niet laat meeslepen.Ik geef je hieronder een aantal direct toepasbare tips en tools. Door met deze tips aan de slag te gaan leer je de interne wereld dialoog herkennen, te negeren en vervolgens te landen op aarde. Want uiteindelijk is het aanwezig zijn in het ‘nu’ toch veel mooier dan vast te zitten in je hoofd.

1. Weet wat je nastreeft en waarom. Door je commitments helder te hebben is het makkelijker om jezelf te herpakken wanneer je afdwaalt.

2. Vergelijk je gedachtes met reclames. Ga jij in op elke advertentie die je tegenkomt? Nee, waarschijnlijk niet. Doe dit ook met je interne wereld dialoog: accepteer dat gedachtes komen en gaan, maar schenk er simpelweg geen onnodige aandacht aan.

3 Je bent niet je gedachtes, je hebt ze alleen in je hoofd. Hiermee bedoel ik dat het een bewuste keuze moet zijn om je gevoel af te laten hangen van gedachtes die je hebt. Je bent vrij om te kiezen wat je gelooft en hoe je reageert in situaties.

4. Weet wat je weet en weet wat je niet weet. Laat je dus niet meeslepen door aannames en ben kritisch. Daarnaast weet je niet wat je niet weet, ontdek dat en de wereld ligt aan je voeten.

5. Luister naar mensen alsof je leven ervan af hangt. Beluister ze, zie ze: ben aanwezig in het hier en nu.

6. Observeer je interne wereld dialoog. Welke gedachtes heb je? Wat vertellen ze je? En belangrijker nog: draagt het bij aan je commitment? Zo niet: herpak jezelf en negeer ze.

Heb jij behoefte aan spiegeling van je interne wereld dialoog? Graag creëren we bij Enforce duurzame resultaten met ondernemende mensen die weten dat oncomfortabel en niet leuk slechts gedachtes zijn van je ego!

Richard Suijkerbuijk
CEO Enforce Zeeland
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!