Monday Master Blog: Is vakantie goed voor je gezondheid?

Wat je in het dagelijks leven ook doet: bij een vakantiebreak heeft iedereen baat. Maar je hoeft geen twee weken naar een all inclusive resort om jezelf vol te vreten via een buffet en iedere dag wijn en/of cocktails te drinken om goed uitgerust terug te komen. Ook de mastertrainers bij Enforce genieten deze zomer van een welverdiende vakantie, maar blijven zichzelf wel bewust van hun eet- en beweegpatroon.

Of je nu een kantoorbaan hebt, een eigen bedrijf runt of nog studeert: te hard doorrennen zonder rust kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Stressklachten, ernstige ziekten en zelfs de uitspraak ‘jezelf doodwerken’ blijken in extreme gevallen mogelijk.

In Japan, waar werkweken van honderd uur niet ongewoon zijn, hebben ze daar zelfs een woord voor: karoshi. Dat betekent ‘dood door overwerk’ en wordt meestal veroorzaakt door een hartaanval, een beroerte of zelfmoord. Daar tegenover liet een Finse studie van de European Society of Cardiology zien dat het nemen van vakantie je leven juist kan verlengen. Tijd om goed uit te rusten is dus cruciaal!

Maar wat betekent goed uitrusten voor jou? Is dan het loslaten van je eet- en beweegpatroon waar je samen met je mastertrainer hard aan gewerkt hebt het ultieme vakantiegevoel?

Of is juist het bewust genieten, anders bewegen, het lezen van een goed boek, ontdekken van een andere natuur en cultuur voor jou van waarde?

Hierbij een aantal tips om tijdens je vakantie goed uit te rusten zonder je commitment volledig uit het oog te verliezen:

Tip 1: Hou structuur in je eet- en beweegpatroon

Ik raad je aan om tijdens de vakantie zo veel mogelijk structuur te behouden in je eetpatroon en niet heel anders te gaan eten. Hiermee voorkom je dat je zomaar wat in je mond stopt en daarmee de kans vergroot dat je te veel eet. Ga eens een stuk wandelen om de omgeving te verkennen, duik in de zee of het zwembad om een stuk te zwemmen, huur een fiets en trek er een dag op uit. Mogelijkheden genoeg om te bewegen op vakantie.

Tip 2: Eet rustig en geniet van het eten

Als je minder gezonde producten eet, probeer er dan bewust van te genieten en eet vooral rustig. Schrans die chips, tapas of de stukjes kaas niet onbewust naar binnen. Zo heb je beter door wanneer je genoeg hebt gehad.

Tip 3: Pas op met het alles of niets denken

Een grote valkuil is het zogenoemde alles-of-niets-denken. Bijvoorbeeld je eet een dag meer dan je had voorgenomen en en je denkt nu maakt het toch niets meer uit. Bullshit. Je kunt beter een dag te veel eten dan óók nog de dagen er na. Pak de gezonde eetbalans zo snel mogelijk weer op, zo voorkom je een terugval.

Tip 4: Eet voldoende groente

Een handige manier om ervoor te zorgen dat je sneller vol zit is door voldoende groente te eten. Vraag om extra groente (i.p.v. bijv. friet) bij het restaurant of bestel een salade.

Tip 5: Let op met de tussendoortjes en kies slim

Je krijgt vaak onbewust meer calorieën binnen dan je denkt. Tussendoortjes kunnen hierbij een flinke duit in het zakje doen. Het helpt om meer bewust te zijn van wat je eet. Neem liever geen snacks tijdens momenten dat je wat anders aan het doen bent dan eten. Wanneer je je aandacht meer richt op wat je eet kun je beter registreren hoe vol je zit. Als je zin hebt in iets lekkers, kies dan voor de optie met de minste calorieën. Kies bijvoorbeeld voor waterijs (Raketje = 40 kcal) in plaats van roomijs (Magnum Classic = 220 kcal).

Tip 6: Matig met alcohol en drink voldoende water

Drink voldoende water en matig met alcohol. Alcoholische drankjes bevatten veel calorieën en alcohol zorgt er daarnaast voor dat je losser wordt en eerder snackt. Drink genoeg water zodat je niet uitdroogt. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat het drinken van water voor een maaltijd er voor kan zorgen dat je sneller een vol gevoel ervaart.

Tip 7: Neem gezonde tussendoortjes mee voor onderweg

Het is slimmer om van te voren je tussendoortjes en lunch voor te bereiden dan dat je bij tankstations wat moet halen.

Pak na de vakantie de draad direct weer op

De eerste dagen na de vakantie kunnen wat zwaarder zijn, omdat je een tijdje afgeweken hebt van je normale eet- en beweegpatroon en daar nu aan gewend bent geraakt. Maar pak de draad direct weer op. Na een aantal dagen zit je vaak weer in het gezonde eet- en beweegpatroon. Bij Enforce staan de mastertrainers voor je klaar!

Geniet van je vakantie, stay safe & stay healthy!

Richard Suijkerbuijk
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!