Monday Master Blog: Je bent niet je emoties, wees hier bewust van

Vaak laten we ons onbewust leiden door onze emoties. Ben jij je emoties? Leer om je hier bewust van te worden.

Je herkent vast een gedachte als deze: “Ik wil nu gewoon even deze zak chips leeg eten omdat ik me gedeprimeerd voel. Morgen ga ik weer gezond eten.”

Wij horen het regelmatig bij ons in de studio’s en clubs. “Ik ben een emotie-eter. Ik voelde me rot en niks lukte me. Dus heb ik die reep chocolade gegeten. Ik had daar echt behoefte aan.”

Dit roept bij ons verschillende vragen op. Had je daar echt behoefte aan? Of lag er iets anders onder? Welke emotie, gedachte gebeurtenis ging hieraan vooraf? Hoe lang heb je daadwerkelijk stil gestaan bij deze gedachte? Of heb jij direct als reactie die reep chocolade gegeten? En hoe voelde jij je nadat je die reep had opgegeten?

Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging. De vier basisemoties zijn vreugde, angst, boosheid en verdriet. Een emotie kan door een bepaalde situatie worden opgeroepen of spontaan optreden. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gezichtsuitdrukkingen en gedrag.

Elke emotie heeft een functie en wil jou iets vertellen. Wat zijn de basisfuncties van deze verschillende emoties?

De functie van de emotie blijdschap is opladen. Blijdschap ontwikkelt energie om levenslust te ontwikkelen en in stand te houden. Door blij te zijn, laad je op en ben je beter in staat toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Blijdschap heeft een grote genezende kracht. Genieten is een wortel van gezondheid.

De functie van de emotie boosheid is het bewaken van grenzen. Boos worden is gezond. Het heeft als functie het kwetsbare te beschermen en treedt op als er een bepaalde grens wordt overschreden. Dat is dus een positieve intentie van gedrag dat vaak als verkeerd wordt bestempeld. Frustratie is een milde vorm van boosheid en leidt uiteindelijk naar het stellen van grenzen.

De functie van de emotie angst is ons in beweging brengen naar veiligheid. Als je angst effectief benut, dan denk je extra goed na, wordt je waarnemingsvermogen scherper, neemt je gevoeligheid toe en groeit je lichamelijke vermogen gigantisch. Je lichaam maakt jou klaar om te vechten of vluchten. Voor beiden heb je bovenstaande kenmerken nodig.

De functie van de emotie verdriet is het verwerken van verlies en het aangeven van de behoefte aan steun. Iedereen krijgt in zijn leven met verlies te maken. We worden nou eenmaal niet in het paradijs geboren. De functie van verdriet is om – waar mogelijk in intimiteit en met steun van anderen – een dusdanige verbinding te maken met het verlorene, dat afstand nemen mogelijk wordt.

De functie van de lichamelijke gevoelens (body) is je bewust te maken van je lichamelijke behoeftes. Lichamelijke gevoelens geven je de energie je lichamelijke behoeften (op het gebied van bijvoorbeeld honger, pijn, warmte, seks) te bevredigen of toename van de behoefte te vermijden. Als jij je hiervan bewust bent, kun je keuzes maken.

Vaak gaan er aan een moment van emotie eten of gedrag dat hiermee samenhangt, dingen aan vooraf. Er gebeurt iets dat bij jou een bepaald gevoel oproept, die weer gedachten oproepen, wat leidt tot een gevolg. En dat gevolg is in dit voorbeeld emotie eten. We staan er vaak niet bij stil dat het gevolg om die zak chips leeg te eten niets te maken heeft met de behoefte aan die zak chips. De kunst is om je bewust te worden van de emotie die een bepaalde gebeurtenis oproept, waardoor jij geneigd bent een zak chips leeg te eten. Echter vinden we het van nature eng om dieper naar onszelf te kijken, om de “pijn” naar boven te halen en er mee aan de slag te gaan.

Probeer eens de volgende vier stappen uit wanneer jij jezelf erop betrapt dat je naar de kast loopt om die zak chips te pakken. Vraag j emoties van dat moment uit en kijk waar nu daadwerkelijk je behoefte ligt.

• Stap 1: Maak je los van de emotie. Mensen hebben de neiging samen te vallen met hun emotie en zich er helemaal in te verliezen. Je emotie is tijdelijk en definieert in geen geval jou als persoon. Je ervaart enkel je emotie. De keuze hoe je hierop reageert, is nog altijd aan jou. Maak je dus los van je emotie en bepaal zelf wat jij er mee wilt doen.
• Stap 2: Breng de emotie terug naar de basisemoties. Welke emotie ervaar je? Vaak zijn alle emoties terug te leiden tot blijdschap, angst, boosheid en verdriet.
• Stap 3: Luister naar wat de emotie je wilt vertellen. Door te luisteren, geef je aandacht aan het signaal, waardoor je lichaam het signaal (de emotie) kan verminderen of zelfs stoppen. Bovendien kom je via de emotie achter je behoefte”. Zo kun je de benodigde actie ondernemen om je behoefte te vervullen.
• Stap 4: Neem actie om je behoefte te vervullen of toename te vermijden. Wat kun je in de eerste plaats zelf doen om je behoefte te vervullen? En wat heb je hierin in de tweede plaats nodig van anderen? Als je behoefte is vervult, is de kern van de emotie opgelost.

Een bonustip: Denk aan jouw waarden die samenhangen met een doel dat jij hebt gesteld. Bijvoorbeeld: “Ik heb als doel gesteld om vijf kilo af te vallen, zodat ik mij vitaler voel en meer energie krijg om dingen te doen die ik daadwerkelijk belangrijk vindt. En ik maak de keuze nu geen zak chips te eten.”

Ga hiermee oefenen en je zult versteld staan van waar je achter komt. Echter vinden we het van nature eng om dieper naar onszelf te kijken, om de “pijn” naar boven te halen en er mee aan de slag te gaan.

Uiteraard kunnen wij je hiermee helpen. Praat erover met je mastertrainer.

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!