Monday Master Blog: Je bent wat je zegt

Ik ben dom, ik ben niet goed genoeg, ik ben niet zelfverzekerd, ik ben vergeetachtig, ik kan dit niet, ik ben zwak… Wellicht herken je dit. Het verhaal wat we tegen onszelf vertellen als we iets gedaan willen krijgen. Je begint al met een belemmerende overtuiging over jezelf en deze overtuiging is niet alleen tegen jezelf maar ook voor anderen.

Je bent wat je zegt. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, dan kan je er geld op zetten dat je iets niet kan en dat iets niet gaat lukken. Ons brein gaat ervanuit dat wat wij denken, zeggen en doen, de basis is van wie wij daadwerkelijk zijn. Het denken en praten in het negatieve en in ‘onkrachttermen’ over jezelf kan dus het gevolg hebben dat het ook echt zo is of gaat worden.

Wanneer jij praat over mooie dingen die gaan gebeuren en toffe kansen die op jouw pad gaan komen, dan kan het zo maar eens zo zijn dat deze dingen ook daadwerkelijk gebeuren. Wanneer je alleen praat in het negatieve, mij gebeurt niets goeds, als ik iets ‘probeer’ komt er toch niks uit, dan heb je grote kans dat er ook niets gebeurt.

Voorbeeld. Wanneer jij een nieuwe auto gaat kopen (een Opel Astra), dan zie jij ineens overal een Opel Astra rijden. Waar we onszelf mee bezig houden, in spraak, gedachte en uitvoering, dan zie je in je omgeving dat deze dingen steeds vaker voorkomen. Houd jezelf dus bezig met het positieve en praat in krachttermen en alsof dingen er al zijn, je zal zien dat er veel goede dingen op je pad komen, dit is niet alleen extern maar ook intern.

Start vandaag om eerst het woord proberen uit je vocabulaire te schrappen. Proberen bestaat niet, er is alleen maar ‘doen’ of ‘niet doen’. Wanneer dit uit je systeem is, wordt het tijd om de ‘ontkrachtingen’ uit je taal te halen. Je bent wel goed genoeg, je bent slim, je bent sterk, je bent zelfverzekerd, je bent alles wat je zegt.

Uiteraard gebeurt dit niet van de een op andere dag. Maar start met het begin en wees positief over jezelf, je bent wat je zegt!

Raoul van Ooij
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
raoul@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!