Monday Master Blog: Jezelf uit je comfortzone halen is een van, zo niet de beste vorm van zelfontwikkeling!

Jezelf uit je comfortzone halen is één van, zo niet de beste vorm van zelfontwikkeling!

“Vanaf vandaag ga ik elke dag mijn wekker zetten om mezelf voor te bereiden voor de dag, alsof ik weer als vanouds naar mijn werk moet.”
“Ik ga nu meteen mijn vriend bellen die ik al maanden niet gesproken heb.”
“Ondanks dat ik het nog nooit gedaan heb, ga ik dat plankje eindelijk ophangen in de slaapkamer.”
“Ik ga trainen om 5km te kunnen hardlopen.”
“Vandaag ga ik assertief zijn in het werkoverleg.”
“Mijn telefoon raak ik vandaag niet aan.”

Iedereen kent het gevoel van dat er nog dingen moeten gebeuren maar dat het blijft liggen omdat je:

– Er geen zin in hebt
– Niet weet hoe het moet
– Bang bent voor de reactie van iemand
– Het onmogelijk lijkt
– Het moeite kost
– Etc.

Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het, soms onbewust, onrust creëert in je hoofd. Dit heeft dan uiteindelijk weerslag op hoe je je voelt, fysiek en/of mentaal. Dus ondanks dat je ervoor kiest om iets te laten liggen of niet te doen, want dat is het meest comfortabele, gaat het aan je knagen.

Dit is wat je wil voorkomen, want op een gegeven moment verlies je jezelf in het niks doen. Als je jezelf niet uitdaagt kom je steeds meer in een bepaalde sleur terecht waarbij het alleen maar moeilijker wordt om er weer uit te komen. Dat kan iedereen heel lang volhouden, maar vraag jezelf eens af of jij zo wil zijn. Ben jij iemand die constant maar genoegen neemt met de situatie zoals die is? Zo ja, wat levert jou dat op?

Of kies je ervoor om jezelf te blijven vernieuwen en ben je je bewust van wat dat met je doet? Hoe voel je je als dat ene klusje eindelijk achter de rug hebt? Of als je een prestatie hebt geleverd waarvan je aanvankelijk gedacht hebt het nooit te kunnen? Mocht je dat gevoel niet kennen daag ik je uit om NU meteen iets aan te pakken, hoe klein het ook is. Maak je bed op, zet het vuil buiten, doe 10 push ups, schrijf een lieve tekst op een post it note voor je partner. Ook kleine klusjes of acties geven je een gevoel van voldoening. Elke dag iets kleins om je dag te beginnen is een goede voorzet om later iets groots te doen. Daag jezelf steeds meer uit zodat je je comfortzone vergroot.

Als voorbeeld zal ik het volgende met je delen. Onlangs heb ik namelijk iets gedaan wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, laat staan dat ik ervoor zou kiezen om het te doen. Ik heb zonder dwang of enige vorm van tegenprestatie een marathon geroeid. Oftewel meer dan 4 uur lang een eentonige beweging uitvoeren om 42.195 meter af te leggen. Laat ik je vertellen, dat roeien (op een apparaat) bij voorbaat al een oefening is waar ik een ontzettende hekel aan heb. Door mijn bouw start ik al met een achterstand om snel veel afstand af te kunnen leggen, ik ben er niet goed in en voel ook niet de behoefte om er heel veel beter in te worden. Terwijl ik ermee bezig was waren er voldoende momenten dat ik had willen opgeven, met name toen ik enorme last van mijn rug kreeg. Maar uiteindelijk, met een fikse eindsprint, heb ik het gehaald.

Het moraal van dit verhaal is dat nu ik erop terug kijk, ik enorm trots ben op mezelf dat ik dit gehaald en gedaan heb. Het geeft me moed dat ik vaker dit soort uitdagingen aan kan gaan en dat ik mentaal in staat ben mezelf te blijven pushen iets af te maken, zelfs wanneer mijn lichaam dreigt op te geven. Op deze manier heb ik dus mijn comfortzone ‘vergroot’.

Dit is iets op sportief vlak, maar er zijn voldoende uitdagingen in het leven op allerlei gebieden. Als je ervoor kiest om iets te gaan doen, prent dan in je hoofd dat je dit ongeacht de omstandigheden gaat voltooien. Want zodra je iets behaald hebt zal dat van alles in je los maken waardoor je het gevoel krijgt meer, of misschien zelfs alles aan te kunnen. Als jij er nu voor kiest om elke dag iets nieuws/vervelends te doen, hoe klein dat dan ook is, wie weet waar jij als persoon staat over een jaar.

Remy Jean Le
Enforce Mastertrainer
remyjean@enforce.nl 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!