Monday Master Blog: Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast

Als ik als klein meisje ergens geen zin in had of als ik iets te spannend vond, of ik het al meerdere malen had geprobeerd, dan zei ik gewoon dat ik het niet kon. Om er van af te zijn. Maar zo makkelijk kwam ik daar natuurlijk niet mee weg. “Onzin”, zei mijn opa, “kan niet ligt op het kerkhof, wil niet ligt ernaast”. En dan moest ik het klusje klaren, hoe groot mijn weerstand ook was. “Doe gewoon wat je moet doen” Ik kon het niet uitstaan dat mijn opa deze uitdrukking er telkens bij haalde als ik weer eens tegensputterde. Vreselijk, die dooddoener. Maar nu zie ik dat grappig genoeg toch anders.

Ik denk nu namelijk ook dat een succesvolle actie begint met het hebben van de juiste instelling. Als je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt, dan is de kans op succes ook echt een stuk kleiner dan wanneer je ervan uitgaat dat je het wel kunt. Of misschien nóg niet kunt, maar het in ieder geval kunt leren.

Maar stel nu dat je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt, niet in je hebt of niet bent. Terwijl je dat eigenlijk wel zou willen? Hoe kun je dan jezelf zover krijgen dat je toch de uitdaging aangaat?

’Wat nu bewezen is, was ooit onmogelijk!”

Zo’n overtuiging is tenslotte ook maar iets wat je jezelf op een punt in je leven hebt ingeprent. Door omstandigheden, gebeurtenissen, de manier waarop je bent opgevoed, wat je hebt meegemaakt, wat jou is ingeprent, wat jij jezelf hebt ingeprent vormen jouw waarheden. Hoe jij het ervaart en voor waar aanneemt.

Maar het hoeft niet waar te zijn (en waarschijnlijk is het dat ook niet!). De innerlijke wereld die jij al die jaren heb gecreëerd door tegen jezelf te zeggen dat je het toch niet kan, hoeft niet ook daadwerkelijk de waarheid te zijn.

Misschien sta je hier nooit bij stil. Want het kan nogal confronterend zijn, wanneer je ontdekt dat je leven er anders uit had gezien, misschien, als je op een andere manier met je overtuigingen was omgegaan. En je eerder je innerlijke wereld had uitgedaagd.

Durf eens brutaal eerlijk naar jezelf te kijken, en beantwoord dan de volgende vragen:

Hoe ziet jouw leven er nu uit? En ben je hier tevreden mee?
Wat zou je graag veranderd willen zien?

En stel je nu eens de vraag:
Hoe ziet mijn toekomst eruit als ik me vanaf vandaag niet meer zou laten leiden door alles wat ik ben gaan geloven?
Hoe ziet mijn toekomst eruit als ik nu de juiste keuzes ga maken en aan mezelf ga denken?

Confronterend toch?

We dromen, willen en wensen vaak een andere toekomst. Maar je hebt jezelf ingeprent dat je het niet kan.
Het grootste probleem is niet dat je het niet kan. Het grootste probleem is dat we het werk wat ervoor nodig is gewoon niet doen. We hebben er geen zin in. Net als dat kleine meisje van vroeger. We kunnen 1001 excuses en redenen verzinnen waarom we iets niet doen. Geen tijd voor, geen zin in, ah komt morgen wel, ik kan het toch niet.

Als je de intro nog een keer leest, ik gebruikte ‘ik kan het niet’’ eigenlijk altijd als ik ergens geen zin in had om het te doen. Omdat het spannend was of stom of ik het al meerdere malen had geprobeerd en het makkelijker vond als opa het deed.

Maar wat nu dan? Ik weet nu hoe mijn toekomst eruit moet gaan zien, maar hoe ga ik dat doen?

Wees integer naar jezelf. Wie ben jij nu werkelijk?
Wie moet je zijn om jouw leven en dus je toekomst te veranderen?
Welke overtuigingen horen daarbij?

Stop met stoppen en de ingeprente overtuigingen.

Maak de juiste keuzes in je leven.
Maak een lijstje van de benodigde acties en ga ze doen. 1 voor 1 afstrepen. Je zult zien dat jij als je doet wat je moet doen ervan overtuigd raakt dat je het wel kunt en dat het wel gebeurt.
Alleen dan kom je bij jouw nieuwe toekomst. En kun je achteraf terugkijken en zeggen zie je wel, mijn leven is heel anders gelopen als ik me toen had ingeprent.

Ik weet niet of mijn opa dit bedoelde toen hij zei KAN NIET LIGT OP HET KERKHOF EN WIL NIET LIGT ERNAAST. Maar hij ondernam altijd de benodigde acties om voor elkaar te krijgen wat hij wilde. Dus denk dat ik er niet veel naast zit.

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!