Monday Master Blog: Kleine veranderingen brengen grote resultaten

Wie mij kent, kent ook deze uitdrukking, mijn filosofie. En wie verandering door wilt maken, die raad ik bij deze aan mijn filosofie ter harte te nemen. Mensen met een ondernemend karakter, mensen die hun blik vooruit hebben, mensen die willen veranderen, mensen die altijd op zoek zijn naar net dat beetje extra optimalisatie, die hebben allemaal één ding gemeen, ze hebben een (duidelijk) punt B (vanaf nu eindpunt) waar ze naartoe willen bewegen.

Echter is zo het geval dat het eindpunt niet bij het startpunt ligt en dat je gedragingen, gewoontes, leefstijlprincipes en routines van je startpunt vaak niet overeenkomen met het eindpunt (want anders was je daar al). De grootste valkuil waar we gezellig met z’n alle intrappen, is dan ook dat we direct als het eindpunt gaan fungeren. Men krijgt ook vaak het advies: wat doet die jij als eindpuntpersoon anders dan dat je nu doet, heb je dat helder, ga dat doen. Allemaal leuk en aardig en dit lukt vaak ook een geruime tijd (1 tot 3 maanden), maar uiteindelijk kom je toch weer terug naar de oude ik. En dat is normaal, want de oude ik, die nieuwe ik, je hedendaagse ik, zijn allemaal hetzelfde!

Jouw brein heeft allemaal verschillende eilandjes ontwikkelt met wegen daarnaartoe. Deze eilandjes zijn jouw gedragingen, routines, etc. Nu is het zo dat je sterkste gedragingen, ook de meeste wegen hebben en dat jouw brein deze wegen ook graag bewandelt. Zodoende is ‘oud’ gedrag al lastig te veranderen en al helemaal als je 7 dingen tegelijk verandert. Heel jouw breinnetwerk is allemaal nieuwe wegen aan het aanleggen, dit kost energie, denkvermogen, doorzettingsvermogen, adaptatievermogen, noem maar op. Je bent allemaal nieuwe wegen aan het aanleggen en aan het bewandelen, totdat je brein zegt, allemaal leuk en aardig, maar deze krakkemikkige weggetjes ga ik niet meer bewandelen, ik ga weer terug naar die sterke, mooie en herkenbare wegen. En *POEF* we zijn weer terug bij het ‘oude’ gedrag.

Wil jij daadwerkelijk iets veranderen, maak dan een kleine verandering. Ga niet een eiland ontwikkelen dat ver van het oude eiland af ligt. En ga niet direct nieuwe wegen maken, maar kijk eens of je op die oude weg een kruispunt kan maken. Maak een kleine verandering op ÉÉN gebied van een huidige patroon, gedraging, etc. Houdt dit een tijdje (3-5 weken) vast en herhaal. Op deze manier ga je een mooie robuuste weg creëren naar dat nieuwe eilandje die jou naar je eindpunt brengt! Onthoud: Wat snel komt, gaat ook snel. Moet je ergens langer voor werken, dan wordt het waarschijnlijk ook duurzamer.

Raoul van Ooij
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
raoul@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!