Monday Master Blog: Nu VS Later

Het enige moment waarop je iets kunt veranderen is Nu.

Het probleem van mensen die middelmatigheid in hun leven tolereren, is dat ze goede ideeën voor het ondernemen van actie nooit direct uitvoeren. Het enige wat je kunt doen om impact te maken op jouw leven en dat van andere is, actie. Je gaat eerst kijken naar wat is hetgeen, wat we nu kunnen doen wat het verschil maakt.

 

Als je gaat kijken naar hoe werkt tijd werkelijk, dan zul je erachter komen dat het verleden dood is. Niemand kan terug naar het verleden. Als je kijkt naar de toekomst, kan je dingen heel makkelijk naar later verschuiven. Het reptielen brein stelt het verleden uit, waardoor we daarin blijven hangen, en zoekt redenen en excuses om dingen te kunnen verplaatsen naar later en het nooit nu aan te pakken.

 

Voorbeeld: ‘ja na kerst begin ik met gezond eten en sporten’ maar na kerst begint nieuwjaar, en dan heb je een bruiloft en dan weer een vakantie etc. Dit is een veilig excuus om geen actie te hoeven ondernemen.

 

Het enige wat overblijft is nu.

Nu is voor de meeste mensen niet het ‘juiste’ moment om beslissende acties te ondernemen. Beseffende dat ‘nu’, het enige moment is waarop je actie kunt ondernemen, doe je het niet nu, moet je het gaan doen in een toekomstig moment van nu. Dat reptielen brein wat er steeds tussendoor komt zal ervoor zorgen dat het steeds wordt uitgesteld.

 

‘Ik moet een beslissing maken (over wat dan ook) maar nog niet nu, want…
Eerst moet ABC op orde komen en dan ga ik een beslissing maken’.

 

Maar wat je vaak ziet, is dat wanneer ABC opgelost is, zijn er alweer nieuwe dingen die nog niet op orde zijn, waardoor die beslissing nooit genomen kan worden.

 

Wat ik om mij heen ook enorm veel hoor is:

 

‘Nu is alles chaotisch, er komt veel op ons af, we hebben stress, ik voel onrust en dit heeft invloed op de personen zelf en de mensen in de omgeving.’

 

Maar er is zoiets als we hebben tijd nodig om alles op orde te krijgen en dan hebben we rust. VS, Nu komen vanuit rust, nu komen vanuit overzicht en nu komen vanuit kracht. Ook dat is iets wat mensen verplaatsen naar later.

 

Er moet altijd eerst iets gebeuren, voordat ze iets kunnen doen.

En het enige wat in hun hoofd rond speelt is ‘op een dag heb ik rust, op een dag heb ik overzicht, op een dag heb ik de boel op orde’. Ook daar kunnen ze nu al actie op ondernemen, maar het is juist omdat ze het verplaatsen naar later, dat het steeds terug komt.

 

Een belangrijk punt is dat je in het hier en nu moet leven. Leef je vanuit bijvoorbeeld angst voor de toekomst, of haal je steeds dingen vanuit het verleden terug, is het heel moeilijk om in het nu iets te veranderen en zal je nooit stappen vooruit maken.

 

You don’t have to like it, you just have to do it.

Je maakt een commitment, je doet wat je moet doen, net zo lang totdat je het bereikt hebt. Dingen moeten nou eenmaal gebeuren om te bereiken wat je wilt bereiken of in ieder geval het leven te leven dat jij voor ogen hebt.

 

Ben je bereid te doen wat noodzakelijk is om NU iets te veranderen?

Nee: vergeet het onderwerp
Ja: onderneem NU actie en stel niet uit.

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!

 

Lisa Traas
Enforce Mastertrainer
lisa@enforce.nl