Monday Master Blog: Ode aan de ondernemer

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Ik heb enorm veel respect voor die grote groep ondernemers die juist nu afwachtend en vanuit schaarste ondernemen. Die juist nu gedreven worden door angst en hopen op het beste. Een gemixed gevoel want ik heb er ook een bedenking bij.

Waarom die bedenking?

Omdat ik mezelf niet kan voorstellen hoe je in een tijd als deze alleen maar kan hopen op het beste.

Juist nu worden al je ondernemer skills getest. Doorzettingsvermogen, veerkracht, creativiteit, mentale weerbaarheid etc. etc.

Toch zijn er veel ondernemers die in deze tijd bewust en onbewust stoppen met dat waar ze zo goed in zijn. Ondernemen!

Vraag jezelf eens af.. Hoe wil jij terugkijken op deze crisis? Wat wil jij jouw kinderen, kleinkinderen en collega’s achteraf vertellen als ze vragen hebben over hoe jij bent omgegaan met de Corona crisis?

“Ja, goede vraag. Corona heeft mijn bedrijf kapot gemaakt, maar ik heb eigenlijk ook weinig gedaan om het bedrijf wel staande te houden.”

Of

“Ja, goede vraag. Tijdens de Corona crisis ben ik in actie gekomen. Ik heb me aangepast aan de nieuwe situatie en mijn bedrijf is alsnog kapot gegaan.”

In beide gevallen zeg je eigenlijk hetzelfde.

Maar met het ene antwoord zul je spijt hebben dat je niet alles gedaan hebt om de crisis te overwinnen en zul je of een leugen vertellen of een intens zwak verhaal.

Met het andere antwoord zul je er vrede mee hebben en zul je een waargebeurd en krachtig verhaal kunnen delen waar je zeer waarschijnlijk een bijzonder succesvolle nieuwe onderneming mee zult starten en mensen mee zult inspireren.

Daarbij heeft de ondernemer die wel in actie gekomen is tenminste nog kans om zich hier wel doorheen te slaan. De ondernemer die simpelweg alleen maar hoopte op het beste gaat het in ieder geval niet halen, alleen maar hopen creëert een uitgestelde teleurstelling als resultaat.

Uitdagingen vragen om vitale leiders, alleen die zullen de energie, veerkracht en intrinsieke motivatie op kunnen brengen om juist nu gas te geven.

Ik maak geen van beiden goed of fout, iedereen moet doen waar hij/zij zich lekker bij voelt.

Maar ik ben niet zo ver gekomen om nu zonder strijd ten onder te gaan. Jij toch ook niet?

Rick Berkhout
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
rick@enforce.nl 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!