Monday Master Blog: patronen herkennen en doorbreken

Wie zou je zijn en waar zou je staan als je patronen gaat herkennen en doorbreken?

Patronen die je niet meer wilt, ik denk dat iedereen die wel herkent in zijn of haar leven. Juist wanneer je ze wilt veranderen merk je hoe automatisch zo’n patroon werkt. Hoe langer je iets doet, hoe meer dit in je hele systeem wordt verweven. Dit zorgt ervoor dat je steeds meer automatisch kan doen. Wanneer dit niet zo zou werken, zou je over alle handelingen die je doet moeten nadenken. Patronen slijten in en laten ook sporen achter.

De patronen die je hebt vormen een cirkel, dwars door veel gebieden van je leven heen. Onzichtbaar, soms niet eens bewust gekozen, maar toch aanwezig.

Hoe herken jij je eigen patronen?

Om je patronen te kunnen doorbreken is het nodig dat je inzichten krijgt over je patroon.

1) Waarom ben je dit patroon begonnen?

2) Wanneer ben je dit patroon gaan gebruiken?

3) Wat is de uitdaging waar je telkens weer tegen aanloopt?

4) Kun jij ontdekken door welke, bewuste of onbewuste, beloning je dit patroon in stand houdt?

Onderzoek dit eens voor jezelf, vraag het eens na bij mensen die je goed kennen. Ga deze uitdaging, van informatie verzamelen, aan.

Creëer een patroon wat oncomfortabel is maar uiteindelijk wel winst zal bieden.

Het kan zo zijn dat je meerdere patronen in je leven herkent. Dat je op verschillende gebieden dingen wilt veranderen. Het is belangrijk om niet alles tegelijk te doen, maak een keuze. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld:

Het patroon waar jij het liefste af wilt? Of het patroon waar je het meeste last van ondervindt.

Waarom één keuze zo belangrijk is, zal ik met je delen. Jij wilt mogelijk wel je leven veranderen, maar het gebied dat zorgt voor gedrag en patronen wil het lekker houden bij wat het is. Dit kent je brein en je brein weet al wat er gebeurd en wat het moet doen. Nieuwe dingen aanleren, dat kost tijd en energie. Gun jezelf daarnaast ook een ervaring dat het lukt. Je vergroot de kans van slagen als jij je richt op één patroon. Hierdoor zal een volgende patroon makkelijker doorbroken worden. Dus maak je keuze! En geef jezelf de tijd en ruimte die hiervoor nodig is.

Bij inzicht vroeg ik je al na te gaan welke beloning je ontvangt uit je patroon. Want heel onbewust ben je dit patroon gestart met een reden.
Wanneer je in een negatief patroon zit kan je dit misschien niet voorstellen. Maar je brein is heel creatief en wil het allerliefste dat jij veilig bent. Daardoor kan het zijn dat je een vorm van veiligheid, als beloning, ontvangt vanuit het patroon dat tegelijk ook schade doet.

Wanneer je weet wat jij uit dit negatieve patroon haalt, kan je mogelijk, die beloning ook creëren zonder in dit negatieve patroon te blijven zitten.

Richard Dekker
Enforce Mastertrainer
richarddekker@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!