Monday Master Blog: Pijn is lastig, maar wat doe ik eraan?

“Ik kamp al langere tijd met fysieke klachten, ik word er helemaal gek van”
“Ik kan niet komen sporten ik heb last van…”
“Ik ervaar fysieke klachten, ik moet mij niet aanstellen en gewoon doorgaan”

Herken je één van deze stellingen? Dan is deze blog ongetwijfeld voor jou.

Pijn is lastig, dat snappen we. Het maakt ons moedeloos, oncomfortabel, zwak, het creëert in de brede zin vooral negatieve emoties. Maar hoe hard deze emoties ook mogen doorwegen, stel jezelf eens de vraag “hoeft dit zo te zijn?” Het antwoord op deze vraag is ongetwijfeld “neen”.

Pijn & schade

Pijn is een beschermingsmechanisme van ons lichaam waarmee het lichaam zichzelf beschermt. Het helpt bedreigingen te detecteren en schade te minimaliseren of voorkomen.
Pijn onderscheidt zich in acute pijn & chronische pijn.

Bij acute pijn spreken we over pijn die plotseling ontstaat en snel weer weggaat (periode korter dan 3 maanden).
Bij chronische pijn ontstaat de pijn niet plotseling, is langer aanwezig & moeilijker te behandelen. Er is hierbij ook een bi-directionele verhouding met stress. Hoe meer stress, hoe meer pijn je ervaart & hoe meer pijn je ervaart, hoe meer stress.

Hierbij is het ook belangrijk om ‘schade’ & ‘pijn’ van elkaar te onderscheiden. Je kan schade hebben zonder pijn, maar je kan ook pijn hebben zonder schade. (bv. hand onder heet water steken, je trekt terug door de pijnbeleving maar er is geen schade)

Hoe ga ik hiermee aan de slag?

– Achterhaal met je coach (mogelijks in samenspraak met een kinesist (fysiotherapeut)) wat de oorzaak van de klachten zijn (bv. verkeerd beweegpatroon, overbelasting van een bepaalde spierketen, onder herstel, …)
– Neem voldoende consistente slaap (bij voorkeur 8u) om herstel te bevorderen.
– Elimineer zoveel mogelijk van je stressoren die je ervaart doorheen de dag.
– Probeer zo min mogelijk actief bezig te zijn met de pijn. Denken aan de pijn maakt enkel de beleving van de problematiek groter.
– Focus op de kleinste stapjes voorwaarts die je maakt ongeacht of de pijn er nog is of niet (bv. ik ervaar de pijn na 5min wandelen -> Ik ervaar de pijn na 30min wandelen).

Ga hier consistent mee aan de slag en zie de focus van de pijn afnemen & jouw controle drastisch toenemen.

Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!