Monday Master Blog: Pleidooi voor het korset

Gisteravond gaf ik een Masterclass over krachttraining en hardloopblessures. Vervelende kwalen als Runners knee, ITB-ontsteking, Springschenen, Achillespees klachten en irritatie van de peesplaat onder de voet werden er besproken. Wie kent ze niet of heeft er wellicht al eens last van gehad?

De runners platforms op internet staan vol met zelfhulp artikelen. In de running speciaalzaken kan je terecht voor nog beter dempende of juist helemaal barefoot schoenen, compressiekousen, zooltjes, middeltjes. Het mag allemaal niet baten; het aantal hardloopblessures blijft ongekend hoog.

Beginnende hardlopers zijn het meest gevoelig voor blessures zo valt er te lezen.
Wie is die beginnende hardloper? Dat is de veertiger die zich na jaren fysieke inactiviteit en wellicht na het baren van een aantal kinderen, bedenkt dat er ‘nu iets moet gebeuren’.
Wat doen hij of zij dan? Hardlopen! Want dat is lekker makkelijk, valt prima te combineren met een druk gezinsleven en je verbrandt er ook nog een flink aantal calorieën mee. Ideaal toch? Nee dus.

Mensen gaan van jaren niks doen ineens 3 keer in de week hardlopen, waarbij in no-time die 5 kilometer moet worden aangetikt, met tijden onder de 6:00 minuten per kilometer. Voor de iets meer gevorderde hardlopers is na de 10, ‘een halve’ en daarna ook ‘een hele’ een veel gevolgde route. Te veel, te ver, te snel. En daar gaat het dus fout.

9 op de 10 hardloopblessures ontstaan aan de onderste extremiteiten* zo kunnen we lezen op de pagina van het Kenniscentrum voor sport en bewegen. Nu beweren schoenenfabrikanten dat ‘overpronatie’ van het hielbeen vaak de oorzaak is, maar is erg kort door de bocht als je het mij vraagt. Heel populair wordt er gezegd dat ‘je voeten de basis’ zijn. Ook dat is maar gedeeltelijk waar.

Als we naar het lichaam kijken, dan zien we dat voeten vastzitten aan benen. En dat de benen op hun beurt vastzitten aan het bekken en aan de romp. Daar zit het leeuwendeel van de oplossing als je het mij vraagt.

Wanneer de romp- en bekken musculatuur verzwakt is, wint de zwaartekracht het van spierkracht. De vrije bekkenhelft zakt af, knieën vallen naar binnen en nemen op hun beurt scheenbenen en voeten mee in die naar binnen draaiende beweging. En voilà, daar hebben we onze gevreesde ‘overpronatie’.

Dus in plaats van deze zogenaamde overpronatie aan de onderzijde met allerlei middeltjes tegen te gaan, pleit ik ervoor het bekken en romp aan te pakken. Door middel van het aanleggen van een korset, een stevig spierkorset wel te verstaan. Dat is wat mij betreft de belangrijkste blessure preventieve maatregel die je kan treffen. En dat kost tijd. Mijn advies is dan ook; Trek een jaar uit om je lichaam weer op krachten te brengen, te werken aan een goede rompstijfheid en een goede bewegingsvrijheid in de belangrijke gewrichten. Grote kans dat je dan ook van je rugpijn af bent. Daarna is het een kwestie van bijhouden.

Dat doe je het liefst onder begeleiding van een professional die weet wat hij (M/V/O) doet. Die helpt je met een trainingsopbouw die past bij jouw fitniveau, met gerichte kracht- en coördinatietraining en met een goede (lees veilige) looptechniek.

Interesse om een uitstekende start te maken of om voor eens en altijd met je blessures af te rekenen?
Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.

2 november aanstaande start op al onze locaties ons nieuwe 30 dagen programma. De ideale kans om onze werkwijze te ervaren.

Stay healthy, stay safe.

Hanneke Hurst
Enforce Run Franchisenemer & Mastertrainer, Expert Bewegingsanalist, Voetkundig sportspecialist
hanneke@enforce.nl

* Lees ook: [one_half]Hardloopblessures hoe vaak komen ze voor en hoe kunnen ze worden voorkomen[/one_half]
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!