Monday Master Blog: Rekken en strekken

Laatst werd mij aan het einde van een groepsles gevraagd waarom ik altijd aan het einde van een training ga rekken en strekken. Er bestaan toch geen wetenschappelijke bewijzen dat stretchen na een training zinvol is?

Daar is niks van gelogen, er is inderdaad geen wetenschappelijk bewijs dat stretchen bijvoorbeeld de kans op blessures verminderd. Dit zou dan ook niet de reden moeten zijn waarom je rekken en strekken toepast.

Even stapje terug

Om terug te komen op waarom ik het zelf fijn vind om met mijn groep aan het einde van de les te strekken is omdat je het kan gebruiken om rust te creëren na een zware inspanning of drukke periode. Het geeft mij de ruimte om tijdens het rekken iedereen te bedanken voor hun deelname en enthousiasme. En meteen ook de groep de gelegenheid om hun mening te delen over de les. Wie had het zwaar of welke oefeningen gingen makkelijker dan verwacht. Het hoofdstuk sporten of bewegen kan op deze manier gezamenlijk worden afgesloten. Zowel lichaam als geest kan de taak sporten afstrepen van de lijst voor vandaag. Lekker bezig!

Pak je rust

Nog een reden om regelmatig te stretchen is dat het net na het opstaan of voor het slapen gaan kan zorgen voor een ontspannen lichaam en geest. Mijn advies is dus om soms even een rust moment voor jezelf te pakken, dit doen we veel te weinig in ons dagelijks leven. Het wordt tijd om dit vaker te doen of om daar is mee te beginnen. Bij sportlessen zoals Yoga en Pilates kunnen stretchen en ademtechnieken zorgen voor stressverlaging, wat zorgt voor rust en tevredenheid tijdens, maar zeker ook nog na de les.

Wellus/nietus

Het zou kunnen dat als je de vraagt stelt aan je trainer hij of zij met het antwoord komt dat rekken en strekken schadelijk kan zijn voor de spieren. En wanneer je dezelfde vraag stelt aan een andere trainer hij of zij met het antwoord komt dat het goed is voor het functioneren van de spieren. Wat is het nou?
En veel gehoord feitje over rekken is dat de spieren langer worden. Dit is een fabel. Rekken kan daarentegen wel zorgen voor een betere beweeglijkheid en lenigheid. En een grote lenigheid is van belang voor bepaalde sporten zoals turnen of vechtsporten.

De conclusie

De conclusie is dat over rekken en strekken zelfs in de wetenschap tegenstrijdigheden te vinden zijn. Twijfel je of het voor jou bevorderlijk kan zijn voor je prestaties en/of welzijn? Probeer stretchen eens een periode uit, voor of na het sporten, voor je je bed in gaat of wanneer je er net uit komt. Vergroot het je lenigheid? Maakt het je meer ontspannen om aan de dag te beginnen of om die juist af te sluiten? Stel jezelf daarna de vraag: heeft het voor mij zin om te rekken en strekken? Is het antwoord ja, super! Zo niet, even goede vrienden.

Bedankt voor je tijd.
En vergeet niet, adem diep in………..en blaas uit.

Gezonde groet,
Donald Joosse
Enforce Mastertrainer
donald@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!