Monday Master Blog: Rompstijfheid, hoe haal je meer uit je training, lichaam & duurzaamheid

Rompstijfheid ofwel het stijf maken van de romp. Je kan het zien als een korset die de romp goed stijf houdt en ons niet naar foutieve houding gaat laten fungeren. Dit zorgt ervoor dat de spierprikkels beter naar de verwachte spiergroep(en) gaan en de oefening makkelijker en efficiënter kan uitgevoerd worden. Ook in het dagelijks leven werkt dit zijn vruchten af en vergroot het de duurzaamheid van je lichaam.

De meest voorkomende oorzaak van blessures in de onderrug zijn energielekken. Een energielek betekent dat tijdens een oefening andere gewrichten of spieren de beweging overnemen. Een goed voorbeeld is de deadlift die uitgevoerd wordt met een bolle rug waarbij er een enorme lading stress naar de onderrug gaat. Of een push up waarbij de onderrug gaat hangen of hollen. Ook door het sedentaire gedrag (of het langdurig zitten) past ons lichaam zich aan naar een ongunstige houding. Naast het corrigeren op deze houding is de term ‘rompstijfheid’ de factor die deze blessures gaat voorkomen.

Hoe bereik je nu deze rompstijfheid?

Correcte oefenvormen.

Je kan deze gaan bereiken door middel van buikspierverstevigende oefeningen zoals de plank, side plank, deadbug, … maar ook door oefeningen zoals de push waarbij we onze rug moeten weerhouden om in een holling te gaan. Rugverstevigende oefeningen dienen ook niet vergeten te worden zoals de deadlift, rack pull, birddog,… We dienen de romp als het ware in een 3D aspect te gaan trainen om de optimale stijfheid te verkrijgen.

Buikademhaling

Ook door middel van buikademhaling (of diafragmatische ademhaling). Deze is beter dan borstademhaling omdat deze manier:

– meer adem in kan nemen
– weinig energie kost
– meer stabiliteit geeft aan de wervelkolom
– minder kans op energielekken & blessures levert
– ontspannend is

Buikademhaling kunnen we makkelijk testen door onze vingers in de buik te duwen en d.m.v. buikademhaling moet je je vingers van je af gaan duwen. Door deze manier van ademhaling toe te passen zal het bracen ook makkelijker gaan.

Bracing

Bij het bracen worden alle buikspieren aangespannen, zoals je rechte buikspieren, je schuine buikspieren en je dwarse buikspieren. De rompstijfheid verhoogt door deze samenwerking en dit stabiliseert je wervelkolom. Om goed te leren bracen is het belangrijk om je intra-abdominale druk goed te leren reguleren.

Heb je rugklachten, wil je meer progressie in je training, ben je bezig met een bewust en duurzaam lichaam zorg dan dat het fundament geoptimaliseerd is en je je hier bewust mee bezig houdt. Werk aan de basis en ga aan de slag met buikademhaling, bracing & rompstijfheid. Enforce Yourself!

Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!