Monday Master Blog: Sporten… alleen voor dat strak of gespierde lijf?

Als ik je vraag: ’Waarom sporten mensen?’, waar denk je dan aan? Neem hier even de tijd voor. Klaar? Uit onderzoek blijkt nu dat de termen zoals afvallen, conditie opbouwen en spiermassa vergroten vaak als antwoord gegeven worden op deze vraag. Allerlei doelen die gericht zijn op ons fysieke uiterlijk. Was dat bij jou ook het geval? Dan is dat dus helemaal niet zo gek. Maar, is sporten niet veel meer dan dat?

Laten we eens beginnen met de vraag waarom al die doelen vaak geformuleerd worden in relatie tot ons uiterlijk. Om te beginnen is ons fysieke uiterlijk in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Internet, tv en alle social media kanalen hebben hier zeker hun (niet altijd beste) steentje aan bijgedragen. De modellen, de filters en de ‘óh ik heb een geweldig leven en zo’n mooi lichaam’-foto’s- versterken onze drang om ook slank te zijn. We vergelijken ons met al die andere profielen. Hoe zelfverzekerd je ook kan zijn, iedereen vergelijkt zich met een ander. Dat zit nu eenmaal in onze natuur. De personen die het hardst schreeuwen dat ze zichzelf niet vergelijken met anderen, zullen in alle eerlijkheid moeten toegeven dat ook zij dit doen. Dus, dat we ons fysieke uiterlijk vergelijken met anderen, daar kunnen we eerlijk over zijn. Maar, is dat wel zo fair naar onszelf toe? Vergelijken we onszelf wel op het juiste gebied?

Hoe lekker zou het zijn als je jezelf minder gaat vergelijken met anderen en je je meer richt op jezelf? Er is namelijk een veel groter én belangrijker voordeel van sport, namelijk de mentale impact die sport kan hebben op jouw leven! Een aantal voordelen op een rij:

• vermindering van stress, depressies en psychische klachten;
• een toename van zelfvertrouwen, eigenwaarde, concentratie en energie;
• en het sociale aspect: onder de mensen komen, nieuwe contacten opdoen en je netwerk vergroten.

Of je nu al vier keer per week sport of momenteel geen vorm van sport of bewegen in je week hebt, iedereen kent het gevoel na een fijne wandeling, fietstocht of training. Je voelt je trots, je merkt wat je lichaam kan en je daagt jezelf fysiek uit om meer te willen en te kunnen de volgende keer. Misschien ken jij ook het gevoel van vermoeidheid of onzekerheid, omdat je lichaam minder kan dan je zou willen. De eerste wandeling of training viel eigenlijk heel erg tegen en was ontzettend zwaar, waardoor je enorm opziet tegen de volgende keer.

De eerste stap voor een nieuwe uitdaging kan angst oproepen. Echter als iets geen angst oproept, is het dan echt wel zo belangrijk voor je of is het dan wel een echte uitdaging? Angst wordt gezien als een slechte raadgever. Wat nu als je die angst ziet als een obstakel dat jij kan overwinnen en waar jij de baas over kan worden? Die angst kunnen overwinnen, hoe zou dat voor jou voelen? Wat voor last zou er van je schouders vallen en wat zou er veranderen in je eigen mindset?

Denk voor jezelf even terug aan grote keuzes of beslissingen die je hebt gemaakt in je leven. Een nieuwe baan, keuzes in je relatie, keuze van je studie, een nieuwe woning of de keuze om voor jezelf te kiezen en niet voor je partner, kinderen, familie of vrienden. Beslissingen die de grootste impact hebben op je leven, brengen altijd een vorm van angst met zich mee. Dit komt omdat het belangrijk voor je is, omdat je wilt dat iets gaat lukken en omdat je nog niet weet wat de gevolgen zijn.

En wat nou als jij vanaf vandaag vaker voor jezelf kiest? Voor je eigen fysieke, maar vooral ook je mentale gezondheid. Een keuze waardoor jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde groeit, je meer energie hebt, je stress daalt én je kiest voor wat jij belangrijk vindt. Zou je die stap durven nemen? Ga die wandeling maken! Vraag aan je vriend of vriendin om samen te sporten of pak de fiets naar je werk. Mocht je nu denken: Dit lukt mij niet of ik weet niet waar ik moet beginnen. Voel je vrij om me een berichtje te sturen dan gaan we samen kijken hoe ik jou hierbij kan helpen.

Want kiezen voor jezelf is, is kiezen voor groei!

Karlijn Wijsman
Enforce Mastertrainer
karlijn@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!