Monday Master Blog: Sporten en gezonde voeding tijdens de vakantie

Hoe ga ik ermee om, als ik goed bezig ben met sporten en gezonde voeding, maar ik wel op vakantie ga.

Veel mensen zijn op het punt aangebroken waar ze al die tijd voor trainen. De zomer.
Ze willen er goed uit zien op het strand. Maar is dat eigenlijk wel de echte reden?

Gelukkig komen er veel mensen achter, dat het niet alleen maar daarom draait, maar het gaat om goed in hun vel te zitten, gelukkig en gezond te zijn. Toch hebben veel mensen moeite met de gedachtes en handelingen tijdens de vakantieperiode.

Er zijn genoeg gezondere keuzes. Kies ik voor een maaltijd met friet en saus, of kies ik voor een maaltijd waar groente bij geserveerd wordt. Neem ik elke avond alcohol bij mijn eten, of wissel ik het af met water. Het zijn wel bepaalde keuzes die je kan maken, om die balans te behouden. Zit je vol van het eten, stop dan, of merk je dat je even wat moet eten, doe dat dan ook.

Dit geld ook voor het bewegen/ sporten op vakantie.
Iemand die het echt fijn en leuk vindt om op vakantie te sporten, gaat dit ook doen. Maar iemand die het fijn vindt om even op de vakantie niet te sporten, is ook oke. Je gaat niet gelijk achteruit na 1 week niet sporten. Misschien heeft je lichaam wel behoefte aan een bepaalde rust en pak je het zodra je weer thuis bent, gelijk weer op. Als jij nu eens eerlijk en oprecht luistert naar je lichaam, doe dan wat goed voelt voor op vakantie. Ga erop uit, en ga te voet, in plaats van met de taxi. Geniet gewoon.

Er is altijd een bewust stemmetje dat de balans probeert te behouden:
– Heb ik nu zin in een ijsje? Of wil ik het omdat het er toevallig is maar kun je ook prima zonder?
– Heb ik nu graag yoghurt met fruit? Of wil ik pizza bestellen omdat je op vakantie bent?

Wanneer je je in je ‘gewone’ leefstijl thuis geen restricties oplegt, zoals het eten van een pizza, dan is dat niet anders op vakantie.
Zo bestel je sneller gewoon de yoghurt met het fruit, omdat je dat lekker vindt en niet het gevoel hebt dat het nu of nooit is van het bestellen van die pizza.

Zo simpel en ingewikkeld tegelijkertijd. Wanneer je duidelijk hebt voor jezelf waarom je doet wat je doet en geluk voorop hebt gesteld, is het geen andere kwestie meer op vakantie. Je zou op vakantie alleen wat frequenter blootgesteld worden aan lekker eten dan thuis. Het gaat om balans, niet volledig losgaan, maar wel volledig genieten.

Ik ga je 1 tip meegeven.
Er zitten 365 dagen in een jaar, waarvan je er deze vakantie 7 tot 14 dagen op vakantie gaat.

Geniet dus van je vakantie en voel je niet schuldig, waardoor je gaat compenseren of dus die restricties op legt voor jezelf. Je verpest iets niet gelijk na 1 vakantie. En je hoeft nogmaals niet alle remmen los te laten en jezelf helemaal vol te eten of te drinken, maar zorg ervoor dat je op je vakantie niet alleen maar continu bezig bent met je kcal, maar geniet ook lekker van je vakantie.

Als je terugkomt van de vakantie ga je weer veder met waar je gebleven was en pak je het sporten, je slaap, je voeding etc weer op.

Lisa Traas
Enforce Mastertrainer
lisa@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!