Monday Master Blog: Sporten maakt gelukkig. Dit gebeurt er in je lichaam.

Tijdens en vlak na het sporten komen er neurotransmitters vrij in je lichaam zoals endorfine, dopamine en serotonine. Deze stoffen zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt en, als het goed is, ook vaker wilt gaan sporten.

Endorfine
Endorfines worden vrijgegeven door de hypofyse die zich in de kern van je hersenen bevindt. Endorfines kan je zien als een natuurlijke drug, ze verzachten pijn en eventuele ongemakken, niet alleen tijdens en na het sporten, maar ook als je andere pijn hebt. Ze worden zelfs bij zwangere vrouwen al weken voor de bevalling aangemaakt om de bevalling zelf te verzachten. Een ander goed voorbeeld van endorfines is de zogenaamde ‘runners high’, een staat die renners beschrijven als een periode waarin je geen pijntjes of moeheid meer voelt, je rent gewoon door, voelt je goed en zit in een flow. Ook op andere gebieden spelen endorfines een rol. Mensen die bijvoorbeeld naar het casino gaan krijgen bij het winnen van een spel een golf endorfinen door hun hersenen, waardoor ze een gevoel van gelukzaligheid ervaren. Het gevaar hierbij is dat dit gevoel ook verslavend kan werken.
Door de endorfine voel je je euforisch, licht en toch krachtig. Dit lichaamseigen drug geeft je een gevoel van welzijn en rust.

Dopamine
Niet alleen endorfine, maar ook dopamine is een stimulerende stof die toeneemt tijdens het sporten. Ook tijdens andere activiteiten zoals eten of seks zal deze stof de hoogte in gaan. Dopamine wordt daarnaast ook gelinkt aan de beloning van een bepaald gedrag. Je lichaam maakt niet altijd dopamine aan. Het komt vrij als je dingen doet die volgens je hersenen beloond moeten worden waaronder dus ook sporten. Door de afgifte van dopamine word je overspoeld door een gevoel van welbehagen en dit zorgt ervoor dat je het gedrag dat dit gevoel opwekt, wilt herhalen.

Serotonine
Daarnaast is ook serotonine een stof die ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen. Het reguleert ook je eetlust, slaap en je gemoedstoestand. Als je regelmatig sport zal de serotonine in je lichaam toenemen. Je voelt je dan gemotiveerd om door te gaan. In combinatie met endorfine zorgt het ervoor dat je sporten ook leuk gaat vinden.

Neurotransmitters komen al na twintig tot dertig minuten sporten in je lichaam vrij. In het geval van sporten is dit meestal positief omdat je dankzij het goede gevoel dat je krijgt, opnieuw wilt gaan sporten en zo een goede conditie opbouwt. In andere gevallen zoals gokken of eten moet je hier een beetje mee oppassen want dan kan dit gelukzalige gevoel dus uitmonden in verslavend gedrag.

Björn Aertssen
Enforce Mastertrainer
bjorn@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!