Monday Master Blog: Te weinig slaap resulteert in meer spierverlies en minder vetverlies

Door een energierijk dieet te volgen, voldoende eiwitten binnen te krijgen en hard te trainen, zullen je spieren groeien. Simpel gezegd, spieren groeien wanneer het meer eiwitten opbouwt (eiwitsynthese) dan dat het afbouwt (eiwitdegradatie). Als de eiwitsynthese (opbouw) wordt verminderd en de afbraak hetzelfde blijft, wordt de toename in spiermassa vertraagd. Simpel, toch?

Minder slaap betekent niet dat je meer of minder afvalt in vergelijking met 8,5 uur slaap. Je verliest echter wel 60% meer spiermassa 55% minder vetmassa dan wanneer je 8,5 uur slaapt. Met andere woorden, de spieren verdwijnen en de isolerende laag blijft. Zo schakelt je lichaam over naar een modus met minder vetverbranding als je te weinig slaapt. Hiervoor in de plaats wordt vooral meer eiwit verbrand.

Wanneer je minder slaapt, gaat je lichaam uiteindelijk op zoek naar meer energie. Hongerhormonen en het daarbij behorende eetlustgevoel spelen een sterkere rol. Dus je slaapt minder, beweegt minder, wil meer eten, verliest minder vet en bouwt minder spiermassa op…

Kortom, wil je vet verliezen, spieren opbouwen of een combinatie van beide? Zorg dan dat je voldoende slaapt! Vermijd blauw licht en afleiding voor het slapengaan, houd het klimaat aangenaam en gebruik verduisterende gordijnen om het zo donker mogelijk te maken. Stop met het uitstellen van je doelen, ga op tijd naar bed, slaap voldoende en haal meer en sneller resultaat.

Rick Berkhout
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
rick@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!