Monday Master Blog: Tips om nieuwe gewoontes te creëren

Wellicht herken je jezelf in de volgende situatie; je bent van plan om voor het slapen gaan een boek te lezen. Momenteel gebruik je voor het slapen gaan nog je telefoon en je vind dat dit beter kan.

De eerste week lukt het je om elke avond een paar bladzijden te lezen. De week erna gebruik je weer je telefoon voor het slapen.

Het toepassen van nieuwe gewoontes lukt vaak even maar daarna val je weer terug in oude gewoontes. Maar hoe kan je nieuwe gewoontes wel vol houden ?

Voordat ik je een aantal tips geef wil ik graag benoemen waarom we gewoontes hebben gecreëerd in ons leven.

Het ultieme doel van gewoontes is om de problemen in het leven met zo min mogelijk energie en moeite op te lossen. Een gewoonte is gedrag dat vaak genoeg is herhaald om een automatisme te worden.

Om slechte gewoontes te willen veranderen, moet je ze eerst herkennen. Dit kan je doen door een gewoontelijst te maken. Schrijf van een gehele dag op wat je doet, van opstaan tot het slapen gaan. Beoordeel al deze gewoontes met een + (goede gewoonte), – (slechte gewoonte) of = (neutrale gewoonte). Bekijk je gewoontelijst en kies welke je wilt vervangen of wilt laten vallen.

Wanneer je helder hebt welke nieuwe gewoontes je wilt creëren in je leven, kun je ze gaan implementeren in je leven.

Maakt de nieuwe gewoonte zichtbaar. Stel je wilt bij het thuiskomen vanuit je werk een rondje gaan hardlopen. Zorg er dan voor dat je alvast je hardlopen kleding in zicht klaar hebt liggen. Wanneer je meer fruit wilt gaan eten, zorg er dan voor dat er een fruitschaal in het zicht staat. Hierdoor wordt je herinnert aan de gewoonte die je wilt creëren.

Maak gebruik van implementatie intenties. Een implementatie intentie is een zin die gebaseerd is op als…… dan…..

Als ik thuis kom van werk, dan trek ik mijn sport kleding aan en ga ik naar de gym.
Als ik mijn bed heb opgedekt, dan leg ik een boek klaar op mijn kussen, zodat ik voor het slapen ga hierin kan lezen.
Als ik naar bed ga, dan leg ik mijn telefoon beneden aan de oplader.
etc.

Koppel nieuwe gewoontes aan je oude goede gewoontes. Stel je ochtend routine ziet er als volgt uit; 6:00 opstaan, douche, aankleden, tanden poetsen, bed op dekken, ontbijten en naar werk gaan.

Graag zou je voor dat je naar je werk gaat een dankbaarheid dagboek bij willen houden. Dan ziet je ochtendroutine er als volgt uit; 6:00 opstaan, douche, aankleden, tanden poetsen, bed op dekken, dankbaarheid opschrijven, ontbijten en naar werk gaan.

Doordat je een nieuwe gewoonte koppelt aan je huidige gewoontes, is het een minder grote stap en zul je het makkelijker kunnen nastreven.

Succes met het creëren van jouw nieuwe gewoontes.

Noëlle Bekker
Enforce Mastertrainer
noelle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!