Monday Master Blog: Verslaafd aan jou!

Terwijl de reële wereld om ons heen steeds meer wordt gekarakteriseerd door eenzaamheid, vervreemding en polarisatie, lijkt het op Social Media of we allemaal het tegenovergestelde laten zien. Ons zelfbeeld veranderd met elke post, door toevoeging van filters en apps die ons knapper maken, langere benen geven of een paar kilo lichter doen lijken.

In sportscholen staan veel mensen uren op een crosstrainer en kijken daar naar televisie of op hun telefoon en verliezen daarmee ook de echte connectie met wat ze aan het doen zijn. Daarnaast trainen en conditioneren we onszelf om op elk moment dat we boos, angstig of eenzaam zijn, met Social Media een dopamine shot te krijgen en onszelf weer beter te voelen.

In psychologie noemen ze dit intermitterende positieve bekrachtiging en dat wil niets anders zeggen dan dat je een shot positiviteit krijgt als je jouw telefoon oppakt en ziet dat er een mailtje, een facebook berichtje, een like op comment op insta is geplaatst of dat je een mail hebt. Net als een gokkast.

Ons brein is zo ingesteld dat wij niets liever dan “erbij” willen horen. Je wilt graag dat anderen aan je denken of dat je gewenst bent in een groep. Met comments, likes en mailtjes krijg je dit idee.

De computerprogramma´s achter sociale media willen jou zo lang mogelijk op hun site houden, want daarmee kunnen ze adverteerders aantrekken. Door alle algoritmen kan het programma zien wanneer je verdrietig bent en zorgt dat je een advertentie ziet of een leuk filmpje, waardoor je een andere emotie krijgt. Als je een bericht plaatst, zie je dat iemand aan het typen is, waardoor je op de site blijft om te kijken wat de reactie is. Hoe langer je op de site bent, hoe meer je kunt zien van een eventuele advertentie.

We zijn verslaafd geraakt aan onze telefoon, het blauwe schermpje en de dopamine die het vrij geeft als er een bericht op staat. Het wereldbeeld wordt gekarakteriseerd door wat gratis Social Media sites ons laten zien. De afleiding houdt je weg van je uiteindelijke doel!

Sporten zorgt ervoor dat je dopamine aan maakt die je uit eigen beweging (letterlijk) hebt gevormd. Minder op blauwe schermpjes kijken zorgt dat je beter slaapt en daardoor zul je beter herstellen, uitgeruster wakker worden en dat zorgt er ook weer voor dat je beter in je vel voelt zitten.

Wie gaat er mee naar buiten, zorgt dat hij zijn beste zelf wordt door zijn hoofd vrij te maken met sport en met de spiegel van een Enforce coach naar zijn eigen gedrag te kijken? Het wordt tijd om je niet langer af te laten leiden van je doelen!

Neem contact op als je daar hulp bij kunt gebruiken.

Petra Kerkhove
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
petra@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!