Monday Master Blog: Voeding in plaats van vulling!

De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar

In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht (BMI >24,9). Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas (ernstig overgewicht, BMI >30) is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas dan mannen. In totaal heeft 14,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas.

Helaas zien wij veel mensen met overgewicht en gelukkig kunnen wij bij Enforce veel van deze mensen met een krachtig commitment helpen bij het creëren van een gezondere lifestyle door middel van fysieke training, slimme inzet van voeding (in plaats van vulling) en coaching.

Veel van het eten dat we lekker vinden bevat veel calorieën (uit snelle enkelvoudige suikers en verzadigde vetten) en maar weinig voedingsstoffen. Daardoor komen we ervan aan in gewicht, hebben we vaak snel weer trek en voelen we ons er niet zo fit bij. Gezonder is van je eten voeding te maken. Oftewel, kies eten dat voedzame stoffen bevat. Naast energie ook bouwstoffen, zoals eiwitten, goede vetten die drager zijn van vitamines, vezels die de spijsvertering ondersteunen.

Hieronder lees je meer over de drie hoofdvoedingsstoffen (macro nutriënten)…en ja je lichaam heeft ze alle 3 nodig. Dus stop met diëten (en alle bijbehorende boeken, volgen van dieetgoeroes etc.) en ga gewoon fatsoenlijk eten.

Koolhydraten (suikers)

Hier heb je drie soorten van:

Onverteerbare: dat zijn de voedingsvezels. Vezels stimuleren je spijsvertering en zorgen voor een goede stoelgang.

Snelle enkelvoudige suikers: denk aan suiker, honing, fruit, snoep etc. Hier wil je zo min mogelijk van innemen, omdat het je suikerspiegel in je bloed laat schommelen wat een enorm beroep doet op je insulineproductie. Welvaartsziekte diabetes type II is veelal veroorzaakt door insulineresistentie, opgebouwd door langdurig te heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Complexe ofwel meervoudige suikers/koolhydraten: dit zijn de suikers die je bij voorkeur tot je moet nemen. Je lichaam breekt die zelf af tot enkelvoudige suikers als voeding voor je hersenen en brandstof voor tijdens inspanning. Doordat je deze eerst moet afbreken neem je ze langzamer op in je bloed en zijn ze minder belastend voor je bloedsuikerspiegel. Denk aan volkoren producten (rijst, brood), bonen, peulvruchten, havermout, spelt, boekweit en zoete aardappel.

Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstoffen voor je spieren en bestaan uit aminozuren. In totaal zijn er 22 verschillende soorten aminozuren, waarvan we er acht uit onze voeding moeten halen. Deze kan het lichaam namelijk niet zelf aanmaken. Door tijdens het afvallen voldoende eiwitten te blijven eten zal er geen spiermassa worden afgebroken. Ook verteren we eiwitten langzamer en geven ze dus langer een verzadigd gevoel.

Eiwitrijk voedsel onzer koolhydraten:
– Kip, kalkoen
– Rundvlees
– Varkensvlees
– Kalfsvlees
– Lamsvlees
– Wild
– Vis (zalm, tonijn, kabeljauw, etc.)
– Schelp- en schaaldieren
– Eieren

Eiwitrijk voedsel zonder vet:
– Franse magere kwark, magere yoghurt
– Karnemelk
– Eiwitpoeder (eiwit shake)

Overig eiwitrijk voedsel:
– Noten, zaden en pitten
– Zeewier, tofu
– Granen
– Bonen (sojabonen, witte bonen, bruine bonen, etc.)
– Kaas

Vetten

Hier heb je drie soorten van:

Transvetten: deze moet je zoveel mogelijk voorkomen. Die ontstaan bijv. bij het harden van oliën tot margarine en halvarine, frituurvetten, etc.

Verzadigde vetten: ook zo min mogelijk eten. Slecht voor bijv. je cholesterol en dicht slibben van je aderen. Bijv. koek, gebak en snacks.

Onverzadigde vetzuren: die zijn prima. Leveren bovendien de vitamines A, D, E en K.
Goede vetten tref je o.a. in olijfolie, kokosvet, noten, zaden en pitten.

Wil jij meer informatie over voeding in plaats van vulling? Neem dan contact op met één van de Enforce mastertrainers.

Richard Suijkerbuijk
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!