Monday Master Blog: Waar lekt jouw energie weg?

Vaak hoor ik het van klanten in het begin van het traject. “Ja, in het weekend heb ik echt m’n biertje en frietje verdiend. Ik heb zo’n zware week gehad en dan wil ik mezelf echt belonen met wat lekkers.” Of ze hebben zo’n emotionele dag gehad dat ze echt die chocoladereep nodig hebben.

Herken jij dit? Of heb jij ook soms zo’n gevoel, maar dan misschien met chips, alcohol of iets anders?

Wanneer je thuis bent, na een lange stressvolle dag, voel je je vaak leeg en op. Om je dan beter te voelen en energie te krijgen, pak je iets wat je echt lekker vindt, als beloning. Want ja je hebt het waarschijnlijk ook echt zwaar gehad. Energie en troost halen uit eten is natuurlijk makkelijk om te doen, alleen niet altijd even gezond. Want vaak eet je dan niet één stukje, of een handje of drink je niet één glaasje, maar de halve reep, de halve zak of een halve fles en soms misschien wel helemaal.

Het is een gewoonte geworden als je dit automatisch doet, zonder er echt bij stil te staan, waar je echt behoefte aan hebt. Het is een beloning voor het harde werken, maar ga eens na, geeft het ook op lange termijn een goed gevoel?

Nee, ik denk het ook niet. Eigenlijk geen.

Stel de volgende keer dat je vermoeid thuiskomt eens deze vraag aan jezelf:

Wat heb ik nu ECHT nodig?

Is dat een goede training? Gezelligheid? Bel een goede vriend/vriendin of familielid. Even me-time in de vorm van een goed boek, een fijne serie of een motiverende podcast? Of ben ik nog niet buiten geweest vandaag en is het wel lekker weer? Misschien is het ook lekker om even een rondje buiten te lopen of te genieten van de zonsondergang? Of ga opzoek naar een andere soort beloning, waar je ook vrolijk van wordt, zoals bloemen, boeken of leuke kaarten. Waar heb ik écht behoefte aan?

Als je jezelf een aantal keer deze vraag hebt gesteld, kan je ook een keer dieper gaan. Waarom ben ik zo moe als ik na een dag werken thuiskom? Waar komt dat door? Hoe ben ik op mijn werk? Neem deze vragen mee naar je werk en kijk goed hoe jij je dingen doet.

Je kan nog zo’n drukke baan hebben, nog zoveel verantwoordelijkheid voelen en nog zoveel moeten rennen, maar uiteindelijk ben JIJ de enige die er iets aan kan doen. Zodra jij de manier waarop je werkt verandert, hoef je niet helemaal kapot en doodmoe thuis te komen.

Bedenk ook eens hoeveel je slaapt in een nacht en of je in een goed ritme zit? En probeer toch eens eerder naar bed te gaan.

Ga eens na waar jouw energie op weglekt en waar je juist energie van krijgt. Zoek hier een goede balans tussen, stel goede grenzen voor jezelf en leer jezelf nog beter kennen.

Richard Dekker
Enforce Mastertrainer
richarddekker@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!