Monday Master Blog: Waarom de juiste sportschoenen je sneller naar je doel kunnen helpen

Vaak zie ik als trainer deelnemers bij ons komen trainen die vaak hardloopschoenen kiezen als sportschoenen. Dit kan echter juist voorkomen dat je optimaal richting je doelstelling beweegt. Laat mij uitleggen waarom.

Hardloopschoenen worden vaak ontworpen om afwikkeling, steun en/of vering te bieden, wat ideaal is voor hardlopen. Dit is vaak te zien aan de vorm van de schoen, met een bolling aan de voorkant. Dit zorgt ervoor dat je minder contactvlak hebt met de vloer/grond. In vergelijking hiermee hebben schoenen die specifiek zijn ontworpen voor fitness vaak een platte zool, waardoor je meer contactoppervlak hebt. Dit is belangrijk, maar waarom precies?

Mensen komen over het algemeen naar ons toe om te werken aan fysieke doelstellingen, vaak met behulp van krachttraining. Tijdens krachttraining worden vaak statische oefeningen uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld squats. Bij een squat zak je naar beneden en kom je weer omhoog. Bij een squat is stabiliteit essentieel om stijfheid en controle over het lichaam te behouden. Een schoen met meer contactoppervlak draagt bij aan meer stabiliteit en controle over de beweging. Daarom zijn hardloopschoenen vaak niet ideaal voor krachttraining, omdat ze minder contactoppervlak hebben en echt ontworpen zijn voor continue bewegingen zoals hardlopen. Maar welke schoenen zijn dan wel geschikt? Zelf ben ik zeer fan van Nike Metcon en Reebok Nano schoenen. Deze schoenen hebben beide een vlakke zool en worden veel gebruikt in de crossfit- en fitnessbranche. Dus, als je nieuwe sportschoenen koopt, overweeg dan deze opties.

David Wijsman
Enforce Mastertrainer
david@enforce.nl