Monday Master Blog: Waarom krachttraining voor vrouwen in/na de overgang

Waarom krachttraining voor vrouwen in/na de overgang

Tijdens mijn coachgesprekken komt dit onderwerp regelmatig ter sprake.
Wat is de reden dat (o.a.) krachttraining zo belangrijk is tijdens de overgang?

Laten we starten met wat er gebeurt in het lichaam tijdens de overgang.
Tijdens de overgang wordt de aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron tot wel 50 procent verminderd. Deze hormonen spelen een grote rol bij de energiehuishouding en samenstelling van je lichaam. De gevolgen zijn lichamelijke veranderingen; met name een toename van vet rondom je organen, een afname in botdichtheid en een afname in spiermassa en kracht.

Door de toename van de vetopslag loop je daarbij ook weer meer risico op hart- en vaatziekte.

Wat kun je het beste gaan doen?
Doormiddel van enerzijds trainen en anderzijds voeding kunnen we de balans weer wat herstellen. Elke vorm van beweging is natuurlijk beter dan blijven zitten, maar belast bewegen levert meer op dan onbelast bewegen. Specifieker nog heeft power training (het liften i.c.m. snelheid) waarschijnlijk nog een grotere invloed op het fysieke gestel naar mate we ouder worden dan traditionele krachttraining (relatief langzaam liften).

Door de menopauze verlies je als vrouw de stimulus vanuit oestrogeen voor krachtopbouw. Het hormoon is essentieel voor het regenereren voor de cellen die daarvoor nodig zijn en om deze cellen toch een zetje te geven is weerstandstraining nodig. Zwaar liften geeft je net die stimulus die je nodig hebt als oestrogeen afneemt. Andere voordelen zijn dat je meer vet gaat verbranden, het stimuleert het de aanmaak van botcellen en cardiovasculair heb je er ook nog wat aan.

Met oog op het stukje ‘power’, gezien het vrouwelijk lichaam in de basis al meer is aangepast op duurtraining en de snelheid en power in het lichaam naar maten we ouder worden (zowel bij mannen als vrouwen) verminderd is het belangrijk om hoog in de intensiteit te gaan zitten. Die hoge intensiteit, het gas even volledig opendraaien, zorgt niet alleen voor activatie in de spier, maar ook dat het lichaam geen extra vet rondom de organen opslaat, oftewel visceraal vet. In plaats van dat het naar de buik gaat kunnen spieren het nu als brandstof gebruiken tijdens het sporten.

Om de het speelveld dan nog iets meer gelijk te trekken is het ook nog belangrijk om goed op je proteïne inname te letten. En als je dat combineert met koolhydraten vanuit groenten en fruit zullen je darmen je ook nog dankbaar zijn.

Dus, om die hormoon fluctuatie en disbalans te compenseren heb je krachttraining nodig i.c.m. high intensity training en extra proteïne. Je lichaam krijgt door de menopauze een aantal signalen niet meer die het normaliter wel kreeg, maar met de juiste training kunnen we jouw lichaam dat zetje geven wat het nodig heeft!

Björn Aertssen
Enforce Mastertrainer
bjorn@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!