Monday Master Blog: Waarom pijn een goede leermeester is

Je kent het wel, de uitspraak: “Pijn is fijn.” De realiteit is dat veel mensen dagelijks pijn ervaren, of het nu lichamelijk of mentaal is. Als sporter zul je ongetwijfeld te maken krijgen met pijn, denk hierbij aan de meest voor de hand liggende pijn, namelijk spierpijn. Spierpijn wordt door veel sporters geassocieerd met een leuke bijkomstigheid na een intensieve training. Spierpijn zelf is een prikkel als reactie op een kleine ontsteking in het aangedane gebied. Dit zal na verloop van tijd vaak na 24 tot 48 uur afnemen, korter voor sommigen en langer voor anderen.

Maar de andere soort pijn die sporters kunnen ervaren, is pijn van een geïrriteerd lichaamsdeel. Denk hierbij aan overbelasting van een bepaald type weefsel, zoals pees- of spierweefsel. Deze pijn ontstaat niet zomaar; je lichaam heeft altijd het beste met je voor. Als jij een te zwaar gewicht (voor jouw lichaam) wilt optillen, bestaat de kans dat je lichaam een halt toeroept. Dit kan zich uiten in de vorm van een soort ‘inschieten’ of een pijnsensatie in het getrainde gebied of gewricht. Dit betekent vaak niet iets ernstigs; het menselijk lichaam kan wel tegen een stootje. Het signaal dat je lichaam dan geeft, is vaak dat het desbetreffende gebied op dat moment niet klaar is voor die belasting en mogelijk ‘schade’ kan toebrengen aan je lichaam.

Wanneer je lichaam je een pijnsignaal geeft, is het goed om bij jezelf na te gaan waarom je lichaam dit signaal afgeeft. Overschat je jezelf hoeveel gewicht je kan tillen, heb je slecht geslapen of voel je een bepaalde pijn al een tijdje maar heb je er geen aandacht aan besteed? Als je lichaam dit signaal afgeeft, is het verstandig om met je trainer en/of fysiotherapeut in gesprek te gaan om een plan van aanpak op te stellen.

Het is altijd goed om bij jezelf na te gaan waarom je lichaam dit signaal afgeeft en wat ‘deze leermeester’ je duidelijk wil maken. Ben je geïnteresseerd in pijn en wil je hier meer over leren? Retrainpain.nl is hiervoor een goed startpunt voor elke sporter of trainer.

Ik wens je een goede week toe!

David Wijsman
Enforce Mastertrainer & Fysiotherapeut
david@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!