Monday Master Blog: Wat is insulineresistentie?

Insulineresistentie ontstaat door een ongezonde leefstijl; ongezond eten, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende slaap en te veel (chronische) stress. Door deze leefstijl zijn je cellen letterlijk ongevoelig geworden voor insuline. De insuline receptoren reageren niet meer op het hormoon insuline en je bloedsuikerspiegel blijft stijgen.

Wat is insuline?

– Een hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker opgeslagen kan worden in de lichaamscellen waardoor de bloedsuiker niet te hoog oploopt.
– Betrokken bij de vetopslag en het aanmaken van spierweefsel.
– Een anabool hormoon, wat betekent dat het zorgt voor opslag, herstel en groei.
– Insuline wordt aangemaakt in de pancreas of alvleesklier (in de Eilandjes van Langerhans).

Het wordt vrijgegeven wanneer de bloedsuiker te hoog is, maar ook wanneer er veel aminozuren (eiwitten) in ons bloed circuleren.
Verhoogde bloedsuikerspiegel.

Dit noemen we ook wel een hyperglykemie, vaak te herkennen aan veel jeuk, ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben. Ook moeite met ademen en uitdrogingsverschijnselen kunnen een teken zijn van hyperglykemie.

Verlaagde bloedsuikerspiegel.

Vaak worden de hoge bloedsuikerniveaus van een hyper gevolgd door het teveel aanmaken van insuline in de alvleesklier. Dit kan een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) veroorzaken. Een te laag bloedsuikerspiegel (ook wel een suikerdip genoemd) is simpel op te lossen door het nuttigen van koolhydraten. Vaak ervaar je tijdens een hypo: beven, stevige honger, troebel zicht, hoofdpijn, hartkloppingen en stemmingswisselingen.

Het metabool syndroom.

Het metabool syndroom is een combinatie van vijf verschillende klachten rond de stofwisseling die met elkaar te maken hebben. je hebt dan een combinatie van: een te hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk, overgewicht, een grote buikomtrek of een hoge bloedsuikerspiegel.

Het gevaar van het metabool syndroom is dat je gewicht vaak langzaam toeneemt en je conditie steeds slechter wordt terwijl je dit niet direct door hebt. Dit leidt tot meer risico’s. Bij het metabool syndroom heb je een verhoogde kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook heb je een grotere kans op beroertes en hartaanvallen.

Wat is de oorzaak?

Vaak zijn het meerdere oorzaken bij elkaar. Er is net als bij iedere lichamelijke klacht een genetische component dat een rol kan spelen bij het tot uiting komen van deze ziekte. Jouw leefstijl kan ervoor zorgen dat bepaalde genen sneller tot hun uiting komen. Een aantal leefstijl patronen die hierbij een rol kunnen spelen.

– Overgewicht en veel buikvet of orgaanvet (metabool syndroom)
– Hoge inname van bewerkte (geraffineerde) voedsel met toegevoegde suikers die de bloedsuiker snel laten stijgen
– Inactief leven
– Chronische stress
– Laaggradige ontstekingen door bijvoorbeeld voedselovergevoeligheden, ‘lekkende darm syndroom’, onbalans in de darmbacteriën, hoge suikerinname en stress.
– Roken
– Hoge alcohol- en fructose consumptie (Leververvetting)
– Zwangerschap (zwangerschaps resistentie en zwangerschapsdiabetes)
– Slaaptekort
– Gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden

Hoe verminder je insuline resistentie?

1. Eet minder koolhydraten
2. Eet dagelijks zo veel mogelijk groenten, minimaal 400 gram
3. Eet verse en onbewerkte ingrediënten
4. Eet meer eiwitten en vetten
5. Eet minimaal 2x/week (vette) vis (zalm / haring / makreel / sardines / ansjovis)
6. Eet 3 verzadigende hoofdmaaltijden en stop met tussendoortjes
7. Beweeg voor je eten, bijvoorbeeld wandelen
8. Vast regelmatig (overleg dit altijd met een specialist)

*Heb je diabetes type 2 en gebruik je medicatie? Verander dan niet zomaar iets aan je leefpatroon zonder overleg met een specialist. Als je medicatie namelijk niet wordt aangepast kan je een te lage bloedsuikerspiegel riskeren (een Hypo).

Besef jezelf eens wat je allemaal kunt bereiken door hier bewust mee om te gaan:

– Diabetesmedicatie kan afbouwen
– Geen energiedips meer hebt
– Je jezelf niet meer continue slaperig voelt
– Je kan afvallen, zonder een streng dieet?

Is er iets bij je losgemaakt en wil je dit bespreken met een van onze trainers? Stap dan even op ons af of vraag dan een vrijblijvend gesprek aan!

Mitchell Bakker
Enforce Mastertrainer
mitchell@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!