Monday Master Blog: Wat is motivatie?

Motivatie is de innerlijke drijfveer die ons aanzet tot actie en gedrag. Het is een complex samenspel van biologische, emotionele, sociale en psychologische factoren. Motivatie kan afkomstig zijn van externe bronnen, zoals beloningen en erkenning, maar ook van interne bronnen, zoals persoonlijke waarden, passies en doelen.

Er zijn verschillende soorten motivatie die ons gedrag kunnen beïnvloeden:

1. Extrinsieke motivatie: Deze motivatie komt van externe prikkels, zoals geld, lof of erkenning. Hoewel het effectief kan zijn om tijdelijk gedrag te stimuleren, is het vaak niet duurzaam op lange termijn.

2. Intrinsieke motivatie: Dit is de motivatie die voortkomt uit de vreugde en voldoening van de activiteit zelf. Intrinsieke motivatie is krachtig omdat het langdurige betrokkenheid bevordert en mensen in staat stelt om obstakels te overwinnen.

Motivatie is een dynamisch proces dat wordt beïnvloed door verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren zijn:

– Doelen stellen: Duidelijke en haalbare doelen stellen helpt om de motivatie hoog te houden. Het stelt ons in staat om onze voortgang te meten en ons te concentreren op wat belangrijk is.

– Zelfvertrouwen: Geloven in onze capaciteiten en het vertrouwen hebben dat we succesvol kunnen zijn, stimuleert onze motivatie om uitdagingen aan te gaan.

– Omgeving: Een ondersteunende en inspirerende omgeving kan onze motivatie vergroten. Positieve rolmodellen en een gemeenschap die onze inspanningen waardeert, kunnen ons stimuleren om door te gaan.

Motivatie kan soms met ups & downs komen, hierbij enkele tips om het vuur brandend te houden:

– Zelfbewustzijn: Begrijp wat jou drijft en waarom bepaalde doelen belangrijk voor je zijn. Dit helpt je om je intrinsieke motivatoren te begrijpen.

– Visualisatie: Stel jezelf voor terwijl je je doelen bereikt. Visualisatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om je vast te houden aan je ambities.

– Mijlpalen vieren: Beloon jezelf voor het behalen van tussentijdse doelen. Het vieren van vooruitgang motiveert je om door te gaan.

– Positieve omgeving: Zoek mensen op die je steunen en je aanmoedigen. Een ondersteunend netwerk kan een cruciale rol spelen bij het behouden van motivatie.

En vanaf hier met een straight line visie op naar het behalen van je commitment! Veel succes!

Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!