Monday Master Blog: Wat zijn calorieën?

Het woord “calorie” komt van het Latijnse woord “calor”, wat “warmte” betekent. Dit verwijst naar de warmte die vrijkomt wanneer voedsel wordt verbrand in het lichaam om energie te produceren.

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten: eén calorie komt overeen met de hoeveelheid energie die nodig is om één gram water met één graad Celsius te verwarmen. De hoeveelheid energie wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). Een kcal is dus 1000 calorieën. Het is vergelijkbaar met de verhoudingen tussen 1000 gram en 1 kilogram, of 1000 centimeter en 1 kilometer. Maar vaak worden de termen calorie en kilocalorie door elkaar gebruikt.

Zeggen we calorie, dan bedoelen we eigenlijk in de meeste gevallen een kilo calorie. Neem bijvoorbeeld een cracker. Op de verpakking staat: per cracker 55 kcal. Dat zijn in principe 55000 calorieën. Maar omdat dat wat veel nullen zijn, en kilo calorie (kcal) meer moeite kost om uit te spreken dan gewoon calorie, gebruiken we het door elkaar.

Op de achterkant van voedingsmiddelen wordt altijd aangegeven hoeveel calorieën er in zitten. Vaak vermeld in het aantal kcal per 100 gram. Ook wanneer we het over een persoonlijke energiebehoefte hebben, dus hoeveel energie iemand op een dag nodig heeft om te functioneren, bewegen, en het uitvoeren van dagelijkse taken hebben we het over kcal. Naast lichamelijke activiteit verbrandt je lichaam calorieën door simpelweg te ademen, te verteren en zelfs terwijl je slaapt. Zelfs het proces van het verteren van voedsel vereist energie, wat bekend staat als het thermische effect van voedsel.

Energie-inname en -verbruik: Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt via voedsel en drank moet in balans zijn met het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zal je lichaam de overtollige calorieën opslaan als vet, wat kan leiden tot gewichtstoename. Omgekeerd, als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zal je lichaam vetreserves gebruiken voor energie, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Caloriedichtheid: Sommige voedingsmiddelen hebben een hogere caloriedichtheid dan andere. Voedingsmiddelen met een hoge caloriedichtheid bevatten veel calorieën in verhouding tot hun gewicht, terwijl voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid minder calorieën bevatten per gram. Het consumeren van voedingsmiddelen met een lagere caloriedichtheid, zoals groenten en fruit, kan helpen om verzadiging te bevorderen en de totale calorie-inname te verminderen.

Kwaliteit van calorieën: Niet alle calorieën zijn gelijkwaardig als het gaat om voedingswaarde. Het is belangrijk om te streven naar een evenwichtige voeding die voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen bevat, in plaats van alleen maar te focussen op calorieën. Het kiezen van voedzame opties zal je helpen om je energieker te voelen en je gezondheid te ondersteunen.

Verschillende macronutriënten leveren verschillende hoeveelheden calorieën per gram:
– Koolhydraten: 4 calorieën per gram
– Eiwitten: 4 calorieën per gram
– Vetten: 9 calorieën per gram
– Alcohol: 7 calorieën per gram

Het totale aantal calorieën dat een persoon dagelijks nodig heeft, varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, metabolisme en activiteitsniveau. Een gezonde balans tussen calorie-inname en -verbruik is essentieel voor het behoud van een gezond gewicht, optimale gezondheid en algemeen welzijn.

Collin Plasschaert
Enforce Mastertrainer
collin@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!