Monday Master Blog: Zeg jij wel eens nee?

Kom je wel eens situaties tegen waarin je nee wilt zeggen, maar dit laat omdat je bang bent om andere mensen teleur te stellen of bang bent niet aardig gevonden te worden?
Dat je 60 uur werkt in een week, terwijl je er 40 in je contract hebt staan. Houd je jezelf wel aan de grens die je stelt of is deze grens er niet?

Met deze punten wordt het in de toekomst makkelijker om nee te zeggen.

Doe jezelf niet tekort
Wie altijd maar aardig gevonden wil worden, doet zichzelf te kort. Je komt niet genoeg voor jezelf op, omdat je andere mensen voor laat en jezelf zet op plek 2, 3, misschien wel 5. Je zei ja met een glimlach, omdat je niet wilde laten blijken dat je er eigenlijk niet achter stond. Je hebt kans dat je lichaam op de lange termijn gaat reageren. Denk dan aan nek/schouder/rug blessures of overprikkeld/gestrest raken. Dit komt, omdat je over je grenzen gaat of deze grenzen niet goed weet.

Het wordt tijd om duidelijke grenzen voor jezelf te stellen en je hieraan vast gaat houden.

Bepaal jouw eigen grenzen
Zodra je vaker nee zegt zal je erachter komen dat je meer tijd overhoudt om in jezelf te investeren. Het zou kunnen zijn dat je in eerste instantie niet zo goed weet wat je in deze tijd moet gaan doen. Maak daarom voor jezelf een lijstje met daarop dingen die jij belangrijk vindt en waar je meer tijd aan zou willen besteden. Denk dan aan kennis vergroten, sporten en ontspannen.

Om in een situatie nee te kunnen zeggen, zal je eerst je eigen grenzen moeten bepalen; tot hier en niet verder! Schrijf deze grenzen voor jezelf op en blijf bij deze grenzen. Neem als voorbeeld dat je een hele drukke week hebt en je vrienden/vriendinnen vragen om wat te gaan drinken, dan is het niet erg om nee te zeggen. Door nee te zeggen heb je tijd voor jezelf die avond en kan je de dingen doen die JIJ nog wilt doen en niet wat je vrienden willen.

Blijf bewust nadenken
In niet elke situatie kan je lang nadenken om te antwoorden met ja of nee, maar waar je wel mee kunt beginnen is je gelijk af te vragen: wil ik hier echt wel ja of nee op zeggen?
Heb je tijd om na denken, zet dan alles voor jezelf op een rijtje en streep het tegen elkaar af. Uiteindelijk zal je uitkomen op je antwoord.

Denk aan jezelf!
Wees bewust van het feit wanneer je nee zegt dat je niet egoïstisch bent. Je geeft je grens aan en dat je daar niet overheen gaat is juist heel sterk. Je hoeft ook geen tekst en uitleg te geven wanneer je nee zegt. Wees duidelijk en sta achter je grenzen, dat is voldoende.

Zet jezelf op 1 en zeg wat vaker nee.

Bjorn Aertssen
Enforce Mastertrainer
bjorn@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!