+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL
Monday Master Blog: Zitters sterven jonger, zitten is schadelijk

Monday Master Blog: Zitters sterven jonger, zitten is schadelijk

Dit zouden de teksten op de meeste kantoren moeten zijn. We waarschuwen mensen wel voor de gevaren van roken, maar nog niet voor de gevaren van de vele uren die we zittend doorbrengen.
Zitten is het nieuwe roken. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt hoe groter de gezondheidsrisico’s. Uit een onderzoek van de University of Leicester onder 800.000 personen kwamen schokkende conclusies. Degene die het langst bleken te zitten hadden 2 keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer meer kans op hart- en vaatziekten. Zelfs bij de personen die naast dit zittende werk voldoende in beweging waren, was het risico ook nog groter.

Mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten hebben 15% meer kans om binnen 3 jaar te overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. 8 tot 11 uur zitten: dat klinkt lang. Toch krijgen veel mensen het voor elkaar. Tel je eigen zituren maar eens bij elkaar op. ’s Ochtends tijdens vergaderingen, ’s middags tijdens de lunch, ’s avonds in de file en tijdens het avondeten, en dan heb je je werkuren (lees: zituren) achter het bureau nog niet eens meegeteld. In Nederland zitten we nog al wat uren op een dag. Het aantal zituren verschilt per persoon, maar de gemiddelden zouden ons moeten aansporen om minder te zitten en meer actievere houdingen aan te nemen. Voor Duitsers is dat gemiddeld ‘maar’ 5,8 uur per dag, Belgen brengen op een doorsnee dag 5,7 uur zittend door, 1 op de 3 Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag en daarmee zijn wij Nederlanders Europees kampioen zitten.

We zitten op het werk, in de auto, in de avond op de bank voor de tv, als we eten, op het terras, zelf in de sportschool op een toestel gaan we weer zitten. Heel veel personen brengen hun leven zittend door? Tijd voor actie, tijd om op te staan! Oh nee daar heb jij vast geen tijd voor, het is met jou werk niet mogelijk of een ander mooi excuus staat paraat. Wat is jou excuus waardoor dit met je kantoorbaan niet zou gaan lukken?

Uit onderzoek is gebleken dat je 2 levensjaren aan je leven kunt toevoegen wanneer je minder dan 3 uur per dag zou zitten. Dus minder zitten, meer bewegen want wie onvoldoende beweegt heeft een grotere kans op klachten, zowel lichamelijk als geestelijk. Vervang zitten met (lichte) inspanning, meer bewegen heeft een positief effect op ons lichaam en brein. En dit effect wordt niet alleen gerealiseerd met topsport, maar ook met minder intensieve activiteiten.

Hierbij 5 tips die je direct al op de werkvloer kunt uitvoeren:

#1: Een staande werkplek. Zorg ervoor dat je een werkplek creëert waarbij je kunt staan achter je laptop
#2: Staand overleg. Ook overleg kan staand. Een statafel kan hierbij helpen. Geloof me, het is ook minder suf en statisch. Het geeft meer dynamiek in een overleg en beleving.
#3: Staand bellen: Juist dan heb je ook nog eens meer vrijheid in je beweging.
#4: Niet langer dan 1 uur achtereen zitten. Sta op, loop een rondje en kom in beweging. Elk uur compenseren met 10 min staande activiteit.
#5: Parkeer je auto niet op de parkeerplaats voor de deur, maar 10 minuten verderop. Zodat je nog een stuk echt in beweging komt.

2 tips voor thuis:
#1: Plof niet gelijk neer in de bank, maar doe eerst wat er nog moet gebeuren in huis. Als je eenmaal gaat zitten heb je meestal geen zin meer om in actie te komen.
#2: Plan je sport en beweegmomenten in. Dagelijks 30 minuten is een goede richtlijn.

Je lichaam is nu eenmaal niet gemaakt om veel te zitten, was het dat wél geweest, dan hadden we geen dure bureaustoel nodig om ons de werkdag door te slepen. Vroeger, heel vroeger moesten we jagen, eten zoeken en veel kilometers maken. Nu hoeft dat niet meer. We laten het eten thuisbezorgen, voor ons maken en de koelkast zetten we zo dicht mogelijk in de buurt. En let eens op je eigen zithouding. Hoe vaak hang je maar wat onderuit en zit je met een bolle rug? Meestal waarschijnlijk. Terwijl een “goede houding” is met een natuurlijk lordose (holling) in de onderrug en de juiste rompstijfheid (body bracing). Extra aandacht voor de juiste houding als je zit is dan ook enorm belangrijk en daarbij extra training (minimaal 2 x per week) om te zorgen dat dit verbetert. Maar liefst 60% van de rugklachten zou hiermee voorkomen kunnen worden.

Niet alleen zitten is dus het nieuwe roken (zeggen dat roken slecht voor je is en vervolgens de hele dag op je stoel gaan zitten is overigens net zo slecht als staand roken), als je dit ook nog eens combineert met stress dan is het helemaal feest (of toch niet). Van stress ga je slechter slapen, je bloeddruk gaat omhoog, darmen gaan minder functioneren, stofwisseling raakt van slag, er komt minder balans in je leven, stresseters gaan los en we maken minder tijd om te bewegen.

Grote kans dat je dit artikel zittend hebt gelezen. Hoog tijd voor wat beweging dus, verbreek de band tussen die luie ass van jou en die stoel want zitten is the biggest killer in the office!

Eric de Jong
Enforce founder & mastertrainer
eric@enforce.nl

Rucola-Basilicum stamppot

Rucola-Basilicum stamppot

Ook voor in de lente en zomer zijn er heerlijke en voedzame stamppotten die lekker smaken wanneer het warm is. Probeer deze maar eens!

Aantal personen: 4

Ingrediënten
– 1 kg iets kruimige aardappelen
– 1 courgette
– 1 el traditionele olijfolie
– 50 g pijnboompitten
– 250 g cherrytomaten
– 15 g verse basilicum
– 150 ml magere melk
– 150 g rucola (zak à 75 g)
– Parmezaanse kaas (optioneel: let op, dit maakt het gerecht calorierijk)

1. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de courgette in de lengte in vieren. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olie in een wok, roerbak de courgette 3 min. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 2 min. Laat afkoelen op een bord.

2. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Halveer de cherrytomaten. Snijd het basilicum in reepjes. Verwarm melk in een steelpan en voeg samen met de courgette, rucola en tomaten aan de aardappelen toe. Warm nog 3 min. door. Meng het basilicum en Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met de pijnboompitten.

Lekker!

De Enforce Story van Angelo Hellmig: dit was voor mij een keerpunt, de eye opener of het moment van doorbraak

De Enforce Story van Angelo Hellmig: dit was voor mij een keerpunt, de eye opener of het moment van doorbraak

Mijn naam is Angelo Hellmig, 32 jaar. Ik ben in 2015 begonnen als zelfstandig schilder met een droom om een bedrijf op te bouwen met een paar man personeel, wat voor mij toen ook nog enkel een droom leek.

Met volle overgave en energie ging ik aan de slag en zo gedreven als ik altijd ben begon mijn klantenbestand te groeien en gaande weg ook de valkuilen en struggels waar ik tegenaan liep.

Al snel liep ik over in het werk en mijn gezin begon daaronder te lijden. In 2016 kregen mijn vrouw en ik onze eerste kindje en dit bracht zoveel veranderingen met zich mee zowel prive als zakelijk dat ik niet wist hoe dit aan te pakken en dit maar deed door meer en meer uren te werken. Dat was natuurlijk niet de oplossing. Ik raakte totaal de balans kwijt tussen gezin, werken, gezondheid en sporten en ontspanning en het werd veelal werken waarbij het eten iets werd van tussendoor even iets halen en dit meestal vet en ongezond was. Ook het sporten, ik begon als 7 jarige met karate en ben dit gaan uitbreiden met boksen, kickboksen en fitness, was compleet van de baan.

Ik zag gelukkig wel in dat hier verandering in moest komen, want hier werd ik niet gelukkig van en mijn gezin ook niet. Jochen kende ik vanuit de BNI businessclub, ik wist wat hij deed maar met mijn achtergrond in de sportwereld dacht ik het allemaal wel alleen te kunnen maar wist mijn ongezonde patroon niet te doorbreken en daarbij kreeg ik ook nog een schouderblessure.

Op een gegeven moment ben ik in gesprek geraakt met Jochen, Jochen gaf aan mij van die blessure af te kunnen helpen door niet te rusten maar juist te bewegen, maar dan wel op de juiste manier.
Hij wist mij te motiveren en starten in januari 2018. Dit was voor mij een keerpunt, de eye opener of het moment van doorbraak of hoe je het noemen wilt, maar wat ben ik hem hier dankbaar voor! Mijn schouderklachten zijn volledig van de baan en tijdens de sportmomenten kunnen we weer lekker knallen. Met de PT’s momenten gaat Jochen op zoek naar de knelpunten waar ik tegenaan loop zowel zakelijk als prive en helpt hoe hier mee om te gaan.

Het is nu inmiddels juni 2018 en wat heeft hij mij laten groeien zowel persoonlijk, privé als zakelijk.
We stellen doelen op het zakelijke en sportieve vlak waar ik van dacht ze nooit te durven stellen laat staan ze te behalen. En dat behalen doen we zeker want dat ik me gezond en fit voel en er ook zo uitzie is zeker een feit en die paar man personeel zijn er inmiddels 4, mijn schildersbedrijf groeit en bloeit, niet alleen door hard te werken maar vooral meer door slimmer te werken. Maar niet alleen zakelijk ook privé weet ik de balans te behouden en meer tijd met mijn gezin door te brengen en ook echt aanwezig te zijn.

We hebben inmiddels mijn doelen alweer bijgesteld en ik ben er van overtuigd deze te gaan behalen mede dankzij Jochen en Enforce!

Groetjes, Angelo

Monday Master Blog: Motivatie is zwak

Monday Master Blog: Motivatie is zwak

We zouden allemaal heel graag een fit lichaam willen creëren. Neem 1 januari als voorbeeld. 3.8 Miljoen Nederlanders die uitspreken: ‘Dit wordt mijn jaar’, ‘Ik ga nu echt 10 kilo afvallen’, ‘Ik ga stoppen met roken’. We beginnen er vervolgens aan en houden dit misschien 2 weken vol om vervolgens weer uit te checken. Waar ligt dit nu aan? Waarom stoppen we ermee? We willen het toch zo graag?

Iets willen doet niet zoveel, het moet een daadwerkelijk moeten voor je worden! Hoe belangrijk is het voor je? Wat doet het met je als je dit bereikt? Wie in je omgeving help je er nog meer mee? Als er geen urgentie wordt gecreëerd gaat er namelijk niets gebeuren. We vallen dan al heel snel terug in oude patronen. Ook is het enorm belangrijk om je proces in de gaten te houden. Tip: maak bijvoorbeeld om de 4 weken eens foto’s van jezelf. Van de voorkant, zijkant en achterkant. Vaak zien we niet meer dat er iets veranderd maar met deze foto’s zie je dat er daadwerkelijk iets met je lichaam gebeurd. Vaak geven mensen te snel op omdat ze het zelf niet zien veranderen. Kijk even terug naar je 1e foto en zie hoe ver je al bent gekomen. En STOP niet!

We hebben het vaak ook over motivatie: ‘Ik kan het niet’, ‘Ik heb er gewoon geen motivatie voor’. Het gaat vaak niet om het hebben van motivatie. Het is natuurlijk fijn als je extra motivatie hebt, maar eigenlijk is motivatie zwak. Motivatie is extern en motivatie is maar tijdelijk. We zijn constant op zoek naar motivatie. We zoeken motivatie in boeken, we zoeken motivatie in andere personen, we zoeken motivatie in wonderpilletjes. We zoeken overal naar externe motivatie behalve in onszelf. Waar het om draait is commitment en integriteit. Je zegt wat je gaat doen en je doet wat je zegt, je maakt een afspraak met jezelf. Commitment betekent dat als je soms geen zin hebt het toch doet, commitment is dat wanneer je soms bang bent het toch doet, commitment betekent dat wanneer je het soms niet zeker weet het toch doet omdat het is wie je wilt zijn.

Mijn persoonlijke ervaring is dat je altijd meer antwoorden in beweging vindt dan in gedachten. Het enige verschil tussen het leven dat je nu leeft en het leven dat je zou kunnen leven ben JIJ. Jij kan veel meer dan je zelf denkt. Probeer niet te luisteren naar jouw interne wereld. Die verhalen, gedachten en overtuigingen die je hebt van jezelf zijn niet echt. Je kan namelijk alles bereiken wat je wilt. Droom groots en ga ervoor!

Mandy Glaudemans
Enforce mastertrainer
mandy@enforce.nl

Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

Vis & Gezondheid
Bijna iedereen weet wel dat vis goed voor je is. Maar waarom dat precies is en hoeveel je precies nodig hebt, dat weet niet iedereen. Het gezegde “Zo gezond als een vis” bestaat niet voor niets, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. De Gezondheidsraad adviseert daarom minimaal 1x per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten.

Vitaminen en mineralen
Vis zit boordevol vitaminen waaronder vitamine A, D en B12. Vitamine A en D zitten vooral in vette vis.

Dit zit er in vis
– Vitamine A: goed voor de ogen, de huid, de groei en de weerstand
– Vitamine D: goed voor stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies
– Vitamine B12: goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel
– Jodium: voor een goed werkende schildklier
– Selenium: voor een goed werkende schilklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel
– Zink: voor een goede weerstand, het gezichtsvermogen, reuk, smaak en de groei
– Omega-3: goed voor het hart en de bloedvaten en de hersenen
– IJzer: goed voor het bloed en het zenuwstelsel
– Eiwit: goed voor bloedvaten, ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen

Bereidingstijd: minder dan 30 minuten
Aantal personen: 2
KCAL: 435

Ingrediënten
– 2 zeebaarsfilets van 125-150 g
– zwarte peper, versgemalen
– 1 el citroensap
– 2-3 el bloem
– 3 el olijfolie
– 3 tomaten
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 150 ml droge witte wijn of medium dry sherry
– 2 el (platte) peterselie, fijngehak

Bereiding
Wrijf de zeebaarsfilets in met zout en peper, besprenkel ze met citroensap en laat ze even liggen. Wentel de filets door de bloem. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zeebaarsfilets in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
Halveer intussen de tomaten en schep de zaadjes en het vocht eruit. Snijd de tomaten in dunne reepjes. Leg de zeebaarsfilets op warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Roer de knoflook door het bakvet en bak enkele seconden. Schenk de wijn erbij en laat het vocht 1-2 minuten bruisend inkoken. Roer dan de tomaatreepjes en peterselie erdoor en warm de jus nog heel even door. Breng op smaak met zout en peper en schep de jus met tomaat over de zeebaarsfilets.

Lekker met gekookte krieltjes en sugarsnaps!

De Enforce Story van Valissa van Tilborg: ik kan op steun rekenen en zal niet snel opgeven

De Enforce Story van Valissa van Tilborg: ik kan op steun rekenen en zal niet snel opgeven

Zoals de meesten kinderen met overgewicht werd ik gepest met mijn gewicht. In plaats dat ik stappen ondernam werd het alleen maar erger en at ik vaak ongezond. Ik denk dat ik aan de top zeker rond de 100 kilo zat. In september 2016 begon ik met werken en hierdoor was ik al wat kilo’s kwijt omdat ik veel moest lopen, maar dit overtuigde mij niet om op dieet te gaan. Hierdoor ging ik alleen maar meer snacken met het idee dat ik het wel zou verliezen op het werk. Mijn levensstijl was alles behalve gezond. Hier was ik mijzelf ook van bewust, maar heb nooit actie ondernomen. Toch is eind november 2016 de knop omgegaan. Samen met een vriendin wilde ik een poging doen om af te vallen en zijn we gaan zoeken naar een coach.

5 december 2016 had ik mijn eerste afspraak met Remco nog voor dat hij bij Enforce werkte. Het was voor mij heel beschamend want ik wist dat ik mezelf dit had aangedaan, er bewust van was maar er nooit iets aan gedaan had. Toch wist Remco mij een goed gevoel te geven en te overtuigen dat ik dit wel zou kunnen. We zijn gelijk dezelfde dag begonnen met het bijhouden van onze voeding. Dit was nog best beangstigend om het helemaal naar waarheid in te vullen.

Tot Juli 2017 heb ik met Remco elke week 1 uur gesport. Elke 2 weken kreeg ik een weeg en meet moment. Toen we begonnen woog ik 96 kilo en de omvang van mijn taille was 114. Dit proces was niet makkelijk. In deze periode woonde ik nog bij mijn ouders en daar stond altijd een schaal met drop of chocolade op tafel voor bezoek. Het was lastig om die verleiding te weerstaan. Remco heeft mij hier echt doorheen getrokken door te luisteren en door elk moment van de dag advies te willen geven.

In juli 2017 woog ik nog maar 75.5 kilo. Ik besloot om zelf verder te gaan met sporten. Helaas was dit geen succes. Ik vond het saai en voelde totaal niet op mijn gemak in de fitnessruimte. Hierdoor ben ik gestopt met sporten. Tot september ben ik redelijk stabiel gebleven en heb zelfs een moment gehad dat ik nog maar 73.8 kilo woog. Helaas was dit van korte duur en in november woog ik weer 77 kilo, ik had weer vaak hoofdpijn en mijn gewrichten gingen pijn doen. Ik besloot weer contact op de nemen met Remco bij Enforce.

Vanaf december sport ik weer elke week met Remco en heb mijn plezier terug gevonden in het sporten. We hebben ook een voedingsschema gemaakt, Ik at namelijk veel te weinig. Volgende week ga ik mezelf weer wegen na een maand. Ongeacht wat er staat kan ik op steun rekenen en zal ik niet snel opgeven. Zelfs toen mijn auto het niet deed was hij bereid om bij mij thuis te sporten op de parkeerplaatsen.

Ik heb in 2016 een besluit genomen, maar ik had dit niet bereikt zonder de juiste ondersteuning en begeleiding.

Groetjes, Valissa

Monday Master Blog: Afvallen zonder diëten, een sprookje of juist werkelijkheid

Monday Master Blog: Afvallen zonder diëten, een sprookje of juist werkelijkheid

Afvallen zonder diëten?
Dat klinkt als een sprookje…Toch kan het! Iedereen kent wel de mensen die (ogenschijnlijk) alles kunnen eten wat ze willen, terwijl andere al dik worden als ze naar een koekje kijken!

Mensen die verschillende diëten hebben geprobeerd kennen het wel, na een tijd is het doel bereikt, en stop je met je dieet. Wat helaas ook vaak voorkomt is dat het dieet je veel te veel energie kost en er simpel weg mee wordt gestopt… Vaak worden deze mensen dikker/zwaarder als voorheen: Hoe kan dat?

Dit doet een dieet
De meeste diëten zorgen voor een verlaging van het metabolisme (stofwisseling). Als gevolg van de zeer geringe calorie inname. Verlaging van het metabolisme betekent dat we in rust minder calorieën verbranden. Heel tegenstrijdig dus als je bedenkt dat het doel van het dieet afslanken is.

Het lichaam probeert vervolgens wanhopig te overleven door het metabolisme ( je lichaam) efficiënter te maken. Dat gebeurt o.a. door de hoeveelheid spiermassa te verminderen.
De hoeveelheid spiermassa is de belangrijkst graadmeter voor het lichaam. Vergelijk dit met een kachel. Hoe groter de kachel hoe meer er verbrand kan worden. Daarnaast wordt je voeding zoveel mogelijk als vet op opgeslagen voor mogelijk nog slechtere tijden. Je lichaam ziet de uithongerings- periode dus als een soort waarschuwing. Elke hap die je binnen krijgt slaan we op, want je weet nooit wanneer we weer voedsel tekort gaan komen!

Dit verklaart waarom zoveel mensen bij het diëten niet het gewenste resultaat verkrijgen. Vroeg of laat stopt men met het dieet, meestal omdat men zich te slecht voelt om het dieet levenslang vol te houden.

Het lichaam zal direct alle tekorten weer aanvullen, vermeerdert met wat “extra´s” voor het geval er weer een “slechte tijd” aankomt ook wel het “jojo effect”. Het is dus belangrijk om niet naar iemands gewicht maar naar iemands lichaamssamenstelling te kijken (iemand van 70 kilo kan er beter uitzien als iemand van 60 kilo).

Niet diëten, maar wat dan wel?
Je hoeft geen dieet te volgen, maar het is belangrijk bij het eten bepaalde spelregels te hanteren. Wanneer je dat consequent doet, kun je prima afvallen zonder te diëten. Een paar van die belangrijke spelregels zijn:

• eet zes maaltijden per dag
• eet minimaal iedere drie uur een maaltijd/snack
• eet altijd voordat je een hongergevoel krijgt
• eet maximaal 2 koolhydraat maaltijden per dag
• drink tenminste 2 liter water per dag
• train 2-4 keer per week
• vermijd vruchtensappen
• vermijd suikerhoudende producten
• eet gevarieerd en skip geen product(groep)en
• eet zo natuurlijk mogelijk

Door dagelijks op je voeding te letten en dus bewust bezig te zijn met je voedsel inname heb je een veel hogere kans om een gezond gewicht te behalen maar zeker ook te behouden! Het is op deze manier veel makkelijker om vol te houden aan je nieuwe gezonde levensstijl! Je ziet het, afvallen zonder diëten is absoluut geen sprookje!

Esther Schets
Enforce voedingsdeskundige
esther@enforce.nl

Enforce Run: Road to the Singelloop, van 0 naar 5 km en verder

Enforce Run: Road to the Singelloop, van 0 naar 5 km en verder

HOE VAAK BEN JIJ AL BEGONNEN EN WEER GESTOPT?

Beginnen met hardlopen heb je vast al eens geprobeerd. Je begint fanatiek, zonder plan en echte toewijding met hardlopen en als het een avond slecht weer is of je hebt een drukke dag gehad, stel je je training uit. Voor je het weet sla je trainingen over en ben je compleet uitgecheckt. Het resultaat blijft uit en je zit zo weer in dezelfde cirkel.

Gewoon beginnen met hardlopen is vaak tegen beter weten in een poging om je eigen gedrag een tijdje goed te praten. Steeds eraan beginnen om vervolgens weer te stoppen werkt niet. Door maar wat te doen vergroot je de kans op blessures enorm en verklein je de kans om iets te bereiken. Weet jij wat looptechniek is, wat je houding moet zijn en hoe je moet balanceren om echt te kunnen hardlopen? Voor je het weet zit je met een gebrek aan motivatie of met een blessure thuis op de bank en verlies je dat wat belangrijk voor je is weer uit het oog.

Enforce start met een nieuw programma voor toekomstige hardlopers. Dit programma zorgt ervoor dat je straks succesvol mee kunt doen aan de Singelloop in Breda op 7 oktober 2018.

In dit programma leren we je:

#1 Hoe je blessurevrij kunt opbouwen van 0 naar 5 en later ook 10 km.
#2 Wat ervoor nodig is om dit op langere termijn vol te houden
#3 De juist techniek & houding zodat je fitter, zelfverzekerder je leven kunt enforcen.

Dit nieuwe programma start op 19 juni 2018.

Vraag nu je gratis coachgesprek aan!

Salade met bietjes, geitenkaas en honing-balsamico dressing

Salade met bietjes, geitenkaas en honing-balsamico dressing

De combinatie geitenkaas en rode biet is zo lekker! Beetje sla en walnoten erbij, lekkere dressing erover en klaar! Deze salade kun je heerlijk combineren met gebakken aardappels (in olijfolie) en een stukje mager vlees of vis.

De noten bevatten weliswaar vetten en dus calorieën maar het zijn in dit geval onverzadigde vetten die een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten. Rode bietjes bevatten een heleboel functionele voedingsstoffen zoals de mineralen kalium, foliumzuur, ijzer, calcium en mangaan. Ook rucola zit boordevol vitaminen en mineralen. Een verrijking voor je lichaam dus.

Binnen tien minuten een super lekkere maaltijdsalade.

Porties: 2 personen

Ingrediënten
– 75 gram gemengde sla
– 1 avocado, in plakken
– 2 kleine gekookte rode bietjes, in grove stukken
– 150 gram zachte geitenkaas, in stukjes
– 40 gram ongezouten walnoten, grof gehakt
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel balsamico azijn
– 1 theelepel honing
– snufje uienpoeder

Bereiden
– Verdeel de sla over twee borden
– Verdeel de avocado, bietjes en geitenkaas over de sla
– Strooi de gehakte walnoten erover
– Maak de dressing door de olijfolie, balsamico azijn, honing en uienpoeder goed door elkaar te mengen
– Breng het op smaak met peper en zout en giet de dressing over de salade

De Enforce Story van Tamara Brekelmans: ik dacht ik weet al hoe opgeven voelt, ik wil nu eens kijken wat er gebeurt als ik dat niet doe

De Enforce Story van Tamara Brekelmans: ik dacht ik weet al hoe opgeven voelt, ik wil nu eens kijken wat er gebeurt als ik dat niet doe

Voor ik bij Enforce begon was ik zoekende. Ik was net helemaal klaar met afbouwen van mijn antidepressiva na een flinke depressie. Ontzettend veel aangekomen door die medicijnen en echt zoekende naar wie ik nu was.

Ik was zelf al aan het diëten geslagen. Koolhydraatarm, maar was er al wel achter dat dat niet de manier was. En toen zag ik de oproep voor de afvalrace op Facebook. Ik dacht ik schrijf me gewoon in en van die beslissing heb ik geen spijt.

Ik ging er heen met m’n dochter. Dit omdat ik niet alleen durfde te gaan. Ik had op dat moment nog heel veel moeite om ergens heen te gaan waar veel vreemde mensen zijn. Jochen hoorde me aan die avond en vertelde me dat hij me kon helpen. Niet om alleen fysiek sterker te worden, maar ook mentaal. Over dat tweede was ik toen nog lichtelijk sceptisch. Maar ik dacht ik weet al hoe opgeven voelt, ik wil nu eens kijken wat er gebeurd als ik dat niet doe.

Halverwege september begon ik. Langzaamaan begon ik te wennen aan de groep en begon ik daar m’n draai in te vinden. Ook begon ik kilo’s te verliezen. Maar wat ik heel erg sterk merkte is dat ik niet alleen fysiek begon te veranderen, maar mentaal dus ook. De gesprekken met Jochen deden me goed. Het is heel fijn soms eens een spiegel voor te krijgen. En soms is het heel fijn dat er iemand is die gewoon niet in jouw bullshit trapt en je zegt dat je moet stoppen met excuses te zoeken voor bepaald gedrag.

Ik merkte dat ik gaandeweg ook meer voor mezelf durfde gaan kiezen. Want als ik niet gelukkig ben, is de rest van mijn gezin dat ook niet.

Ik had een bepaald doel voor ogen. Waarvan ik nu al weet dat ik die sowieso ga halen. Daardoor durf ik nu ook verder te kijken. Misschien zit er nog veel meer in dan alleen een slank lijf. Wat het me tot nu toe vooral heeft gebracht is dat ik mentaal krachtiger ben. Natuurlijk ben ik ook verschrikkelijk blij met m’n gewichtsverlies, maar vooral met het feit dat ik gelukkiger ben. Mezelf een fijner mens vind. En zelfs m’n huwelijk een nieuwe boost heeft gekregen.

Al met al gaat het eindelijk eens goed met me. En daar ben ik Jochen zeer dankbaar voor. Ik kijk nu met veel plezier uit naar de toekomst. En ben ontzettend benieuwd wat die me nog gaat brengen. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd.

Groetjes, Tamara

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten