Monday Master Blog: Blauw

Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar.

Met behulp van een berekening met een door Arnall bedachte wiskundige formule;

([W + (D – d)] x T^Q) : M x Na.

(W staat voor het weer, D voor schulden die je hebt, d voor je salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q voor hoe het met je goede voornemens gaat, M voor je motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen)

zou volgens Arnall de maandag van de laatste volle week van januari de depressiefste dag van het jaar zijn. Een goed doordachte en eerste klas marketingstunt verpakt als een door een academicus onderbouwde formule. Gezien de wereldwijde bekendheid van Blue Monday briljant te noemen!

Blue monday is in 2005 in opdracht van Sky Travel door PR-/Reclamebureau Porter Novelli met de hulp van Cliff Arnall ontwikkelt, om in de winter meer zonreizen te kunnen verkopen. De marketingmedewerkers van Sky Travel vonden de jaarlijkse dip na de feestdagen in januari een mooi moment om allerlei vakantieaanbiedingen naar buiten te brengen, waardoor mensen iets hadden om naar uit te kijken. En het trucje werkt. Veel vakantieaanbieders en andere bedrijven stunten dan ook op Blue Monday met leuke aanbiedingen, terwijl ze tegelijkertijd flink hun best doen om je te overtuigen van het idee dat het vandaag een druiligere dag is.

Wat is er dan zo deprimerend op Blue Monday?

Je geld is op door de dure maand december, je hebt de eerste rekeningen alweer binnen, je goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn (weer) niet gehaald, en als klap op de vuurpijl is het ook nog eens maandag en moet je weer aan het werk.

Het is aan jou of je gelooft dat Blue Monday, of elke andere (maan)dag, een deprimerende dag of een topdag wordt. En wat je kiest, is precies hoe jouw dag eruit zal zien. Als je gelooft dat je een flopdag voor de boeg hebt, focus je automatisch op alles wat er die dag tegenzit. Maar besluit je dat het een topdag wordt, dan focus je je onbewust op alle lichtpuntjes die dag.

Blue Monday zit natuurlijk tussen je oren en is gewoon een stemmetje in je hoofd. Vandaag is helemaal geen rotdag, het is hooguit een beetje koud. Kom vandaag in ieder geval in beweging, ga sporten, rennen, fitnessen, fietsen, zwemmen. Lekker alleen of juist met vrienden of collega’s. Net als daglicht beïnvloedt beweging je hormonen en krijg je er een boost van. Bovendien krijgen je hersenen even rust als je in beweging komt, waardoor je weer opgeladen wordt met inspiratie en creativiteit.

Verloopt je dag vandaag toch niet helemaal zoals je zou willen? Bedenk dan gewoon dat het morgen alweer dinsdag is. En daarna woensdag. En dat is al bijna weekend!

Peter Blommaert
Director Marketing & Franchise
peter@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!