Monday Master Blog: De kracht van de stilte

Wellicht heb je er wel eens van gehoord ‘de kracht van stilte’. Dit is een tool die men gebruikt om bijvoorbeeld een reactie uit te lokken bij een gesprekspartner, echter gaat het hier in dit geval niet over.

Wij als mensen zijn gewoontedieren die werken in patronen, zo is dat ook met spraak en communiceren. Communiceren….. reageren bedoel ik, want dit is wat wij veelal doen. Wanneer wij met mensen in gesprek zijn, zijn wij aan het reageren. Dit is voornamelijk door het feit dat ons brein gelijk een reactie creëert wanneer hij informatie hoort, zonder hier verder over na te denken.

Voorbeeld:

Noem eens een stad op.

Waarschijnlijk heb je je woonplaats, hoofdstad of een stad opgenoemd waar je laatst bent geweest. Echter ken je nog honderden andere steden. Je brein geeft je als het ware gewoon een klein lijstje en pakt de bovenste. Stel, je had even gewacht, dan kon het zomaar zijn dat je wat anders had gekozen. Die mooie plek bijvoorbeeld waar je je partner hebt ontmoet of aan die geweldige vakantie toen je 7 was.

Wanneer we dit terug relateren in gespreksvoering, zeggen we vaak maar wat om de stilte op te vullen en omdat we denken dat we zo een gesprek gaande houden. Maar wat nou als we de keuze maken om eens oprecht te communiceren en niet te reageren. Hier komt de kracht van de stilte van pas. De kracht van stilte geven aan onszelf. Wanneer we een vraag krijgen of in gesprek zijn en er wordt een reactie geacht, neem voor jezelf eens 5 a 10 seconde rust. Laat de informatie je echt eens bezinken, zeg niet gelijk wat er in je opkomt, maar ervaar eens volledig de informatie die je tot je krijgt en creëer zo een echter en meer waardevol gesprek.

Of je nou coach, ouder, kind, partner of opa bent, gebruik het eens en ik hoor graag wat je ervan vindt!

Raoul van Ooij
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
raoul@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!