Monday Master Blog: De sleutel tot SNEL en gegarandeerd RESULTAAT

Je kent het wel, de fase waarin je echt wilt gaan veranderen en een doel voor ogen hebt. Nu gaan we op zoek naar de sleutel tot snel en gegarandeerd resulaat.

Het aanbod in 2020, snel, makkelijk en resultaat
Er zijn tegenwoordig onwijs veel sportconcepten waarbij je snel klaar bent en niet vaak naar de sportschool hoeft te gaan. In de middenklasse sportschool ben je zelfs binnen 20 of 30 minuten klaar en dat slechts 1 of 2 keer in de week. Ook zijn er allerlei high-tech elektronische gadgets die kunnen zorgen voor verandering in jouw lichaam. Allereerst wil ik dat je mij goed begrijpt. Ik ben nergens op tegen, maar er moet wel duidelijkheid zijn in hoe dat jij jouw doel kunt bereiken en of dat het de juiste manier is.

Ijsbreker!
Je hebt een voornemen om nu echt gezond te gaan leven en die overtollige kilo’s er nu echt af te krijgen. Uit onderzoek van het ING economisch bureau blijkt dat van al die voornemens de meeste al na een week in een terugval komen en weegt uiteidelijk 95% hetzelfde of meer dan dat ze eerst wogen. Als je grotendeels van je leven hebt doorgebracht met een ongezonde leefstijl, is dat dan zo makkelijk en kan je dat dan snel omdraaien?

Het antwoord daarop is ja en nee.
Ja! Wetenschappelijk gezien is afvallen heel simpel, je eet minder calorieen dan dat je lichaam nodig heeft en je verbruikt dan ook meer dan dat er in gaat, je reserves (makkelijk gezegd de overtollige kilo’s) worden gebruikt als brandstof.
Nee! Psychologie, hormonen en gewoontes spelen een grote rol en alsof een klein kindje loopt te schreeuwen om wat lekkers, geven we het dan toch wel dat snoepje. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je lichaam niet goed reageert op de voeding dat naar binnengaat door een jarenlange verwaarlozing met (te veel) ongezond voedsel. Daarom is het dus verstandig dat je vaak in het begin hulpt zoekt bij een geschikte professional.

Afvallen om je fitter te voelen, maar maakt minder lichaamsgewicht je automatisch fitter?
Als je puur naar een niet sporter kijkt zou dat in veel gevallen wel zijn. Maar je kunt wat overgewicht hebben en fit zijn of heel slank en niet fit zijn: welke van de 2 zou dan beter zijn? Mijn antwoord is dat eerste, de gezondheidsvoordelen zijn vaak algemeen bekend, meer focus, uithoudingsvermogen, allerlei gezondheidsvoordelen en in veel gevallen hormonaal beter in balans wat essentieel is voor je functioneren. Ja je leest het goed ‘hormonaal’ een voorbeeld voor mannen zijn de zo genoemde ‘man boobs’. Op het moment dat je lichaam zo uit balans is kunnen de vrouwelijke hormonen het overnemen en voor de meeste mannen is dit iets wat ze niet graag willen. Betekend dit voor vrouwen dat als ze gaan trainen de mannelijke hormonen het overnemen en zij er straks als een bodybuilder uitzien? Nee, maak je daar maar geen zorgen over want dat zal niet gebeuren een vrouw heeft dat (op die ene topsportser na die meer testosteron aanmaakt) gewoon niet in haar genen.

Oke ik wil gaan trainen, ‘wat wil ik gaan doen’ of ‘wat heb ik nodig’?
Vandaag de dag zie ik een trend in het willen van snel resultaat en hoezeer we dat altijd ontkennen is dit bij vrijwel iedereen het geval. Het is tegenwoordig een tijd van druk, snel en het moet zo min mogelijk tijd kosten. Juist hierdoor maken wij vaak verkeerde keuzes en kiezen we vaak voor makkelijke tijdsbesparende opties waar comfort in te vinden is en wat waarschijnlijk niet precies bij jou past. Dit maakt voor de meeste sportscholen niet heel veel uit, zolang jij je maar inschrijft en zij verdienen. Mijn menig is: “het werken naar jouw doel moet wat tijd kosten en zou je moeten beschouwen als een kostbaar iets, het is en blijft een persoonlijk traject”. Dit zodat je jouw lichaam leert te begrijpen en waar je voor altijd de vruchten van kan plukken. Ga dus niet op zoek naar wat je zou willen doen, ga op zoek naar wat of wie je nodig hebt.

De overvloed aan programma’s: het aanbod en de categorieën die bij jou zouden passen
Budget fitness sla ik direct over want hier is vrijwel niets te zoeken en trainen zonder een programma is net als autorijden zonder dat je echt weet waar je nou eigenlijk naar toe aan het rijden bent. Het kost je wel benzine en tijd maar je komt nooit op bestemming aan, tenzij je natuurlijk al heel goed weet waar je mee bezig bent en puur het materiaal nodig hebt.

Middenklasse fitness, dit zijn vaak sportscholen die begeleiding aanbieden en al vele malen beter zijn dan de reguliere budget fitness. Hier is iemand die wel vaak een oogje in het zeil zou moeten houden en daar kan je in ieder geval al meer om tips vragen. Een nadeel is dat hier toch vaak 1 of 2 begeleiders staan op grote groepen en er eigenlijk nog niet genoeg kan worden gelet op het individu. Stel jezelf de volgende vraag om te checken of je bij de juiste club zit: is jouw einddoel en traject bekend bij de instructeur? Vaak is jouw punt B niet duidelijk genoeg en ben je aan het rijden met navigatie uit het jaar 1960, nu maar hopen of die wegen wel uitkomen op jouw doel. De middenklasse fitness is aan te raden voor de recreant die op zijn niveau wil blijven of een beginner die kennis wil maken met training. Hoeveel voortgang je hier boekt is natuurlijk geheel afhankelijk van de sportschool zelf en natuurlijk de hoeveelheid input van jou!

High-end begeleiding of personal training is dan het laatste station dat ik wil gaan behandelen. Je kan er hier vanuit gaan dat alles met zorg en duidelijke gedachten gang op jouw doel aansluit. Hier is je eindpunt meer dan helder en zou ook jouw progressie duidelijk meetbaar moeten zijn. De high-end begeleiding of personal training zal niet geschikt zijn als je gewoon wat wilt doen zonder een duidelijk doel, alsof je investeerd in een dubbele vrachtwagen om alleen je wekelijkse boodschapjes te doen. De high-end begeleiding of personal training is uitermate geschikt voor toegewijde personen die echt een verandering willen behalen en daar ook serieus hun energie in willen stoppen. Je weet in iedergeval dat hier alle zorg en aandacht naar jou gaat en jouw trainer zal dan ook van binnen en buiten weten wie jij bent. Jouw doel en persoonlijke groei worden hier zeer serieus genomen.

Je gaat beginnen! Hier zijn 5 tips!
1. Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken.
2. Wees helder hoe belangrijk het doel voor je is.
3. Zit jij al vaak in het ‘jo jo effect’ en heb je veel ups en downs, wellicht ben je dan aan het rijden met navigatie uit 1960.
4. En vooral belangrijk, krijg helder hoelang jij er wellicht over zou moeten doen om je doel te behalen en besef dat je niet binnen 2 weken al je droomlichaam hebt behaald.
5. Jaaa! Je hebt je doel behaald! Nu kunnen we weer lekker uiteten en weer gaan releaxen zoals eerst! Helaas… zo werkt het niet, besef dat die levenstijl je heeft gebracht op het punt waar je nu bent.

Quinten Aarts
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
quinten@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!