Monday Master Blog: Doelen stellen is één ding, maar het daadwerkelijk behalen ervan is vaak een hele uitdaging

In onze vorige blog LINK deelde mijn collega Bart met jullie het belang van het bepalen van je doel – wat werkelijk belangrijk voor je is – en hoe veerkrachtig je bent als het een keer niet lukt.

Voor velen van jullie is het vaststellen van doelen niet voldoende gebleken. Waarom? Omdat je dit al meerdere keren hebt geprobeerd, met de beste bedoelingen, maar het lijkt keer op keer niet te werken. De moed zakt je in de schoenen en je antwoord op de vraag “heb jij nog goede voornemens dit jaar?” is waarschijnlijk iets als “Goede voornemens? Daar doe ik niet aan!” of “Ik ga weer eens een poging wagen om af te vallen en wat fitter te worden.” Je benadert het al met de innerlijke overtuiging dat het je toch niet gaat lukken, en eerlijk gezegd, met die mindset zal het je ook deze keer niet lukken.

Herken je jezelf hierin? Lees dan verder 😉

Begin met pen en papier, zoals eerder uitgelegd in de blog van vorige week. LINK

Stap 2 is het toevoegen van het waarom. Waarom is dit zo belangrijk voor je? Wat zou het voor je betekenen als je dit behaald hebt?

Stap 3 is het opdelen van je doelstelling in behapbare stukjes.

Bijvoorbeeld: Over 6 maanden ga je trouwen en je wilt 10 kg afvallen. Dat betekent dat je gemiddeld 1,7 kg per maand moet afvallen, wat neerkomt op 400 gram per week en ongeveer 60 gram per dag. Dit klinkt al een stuk realistischer dan het oorspronkelijke doel van 10 kg.

Of stel dat je doel iets minder concreet is en meer gericht is op gedragsverandering. Je wilt fitter zijn en dit keer een heel jaar consistent sporten om beter voor jezelf te zorgen, je lekkerder in je vel te voelen en meer van jezelf te houden. Geef jezelf 12 maanden de tijd en hak het op in maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen.

De 4e en laatste stap is het elimineren van grijze gebieden. Doordeweeks niet drinken en in het weekend wel is veel moeilijker vol te houden dan de hele week niets drinken. 3x per week sporten op vaste momenten is veel makkelijker vol te houden dan 3x per week sporten wanneer de agenda het toelaat. Maak je doelstelling zwart-wit waar mogelijk, de kans op succes is daardoor vele malen groter.

Mensen doen dingen omdat ze het belangrijk vinden of omdat ze het leuk vinden, idealiter een combinatie van beide. Als iets niet belangrijk is en ook niet leuk, kun je het beter uit je hoofd zetten, de kans is klein dat je het volhoudt. Als het wel belangrijk is maar niet leuk, zorg er dan voor dat je er goed in wordt, dan wordt het vanzelf leuk.

Dus, zorg ervoor dat je al het licht ziet aan het einde van de tunnel bij het betreden ervan. Hak het in behapbare stukken, spreek met jezelf af dat je het een week volhoudt, schrijf het op en vertel het aan je partner, vriend of vriendin. Gelukt? Doe het nog een week, en nog een week. Is een week geen uitdaging meer? Goed gedaan! Nu gaan we het steeds een maand doen. Je wordt er goed in, je krijgt vertrouwen in jezelf, het volhouden voelt goed, dat gevoel wordt verslavend, en voor je het weet ben jij de sportfanaat waarvan je dacht dat het niet in je zat.

Rick Berkhout
Startup Manager Enforce International BV
rick@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!