Monday Master Blog: Druk, druk, druk, neem rust en ga door

Je loopt op straat en komt iemand tegen die je al een tijd niet gezien hebt. Je spreekt elkaar aan en vaak gaat het gesprek als volgt:
Jij: hoe gaat het?
De ander: ja druk, je kent het wel! En met jou?
Jij: Fijn te horen! Ja ik ken het wel, bij mij ook druk.
En daarna komen de volgende vragen….

In deze gesprekken komt het vaak over of druk zijn een luxe is. En dat het goed is als je kan aangeven dat je het druk hebt. Maar heb je wel eens de letterlijke betekenis van het woord druk bekeken? Niet? Zoek deze dan eens op. En ik ben benieuwd of je het woord dan nog hetzelfde gebruikt.

Wanneer ik het woord druk gebruik is het voornamelijk in de context dat er echt veel te doen is in een bepaalde periode, wellicht zelfs te veel. Tijdelijke druk is niet erg en kunnen we dragen als mens. Is dit een langdurig verschijnsel en structureel aanwezig in jouw leven dan ben je niet meer zo scherp als mogelijk. Zaken zijn lastiger uitvoerbaar en kosten meer energie. Het resultaat wordt minder en minder. Je focus dwaalt af en je bent indirect bezig met het toestaan van een lager resultaat dan mogelijk.

Allerlei (fysieke) gevolgen kunnen van kracht gaan zijn:
– Minder tijd voor eten;
– Slechter herstel;
– Moeilijker in slaap komen;
– Inzet tijdens trainingen is minder;
– Echt aanwezig zijn bij familie en vrienden is moeilijker;
Enzovoorts.

Ervaar je bij jezelf de bovenstaande dingen? Stel prioriteiten, neem rust en ga dan weer door. Op de volgende manier kun je relatief snel

1. Constateer dat het gebeurt.
2. Sta stil en aard jezelf
3. Maak (weer) helder wat jouw commitment is
4. En neem de acties die nodig zijn

Ik ga ervanuit dat dit je kan helpen. En ga ervoor om zo effectief mogelijk met jouw energie om te gaan. Je kunt het tenslotte maar 1 keer inzetten.

Heb je hier hulp bij nodig? Contact een van onze mastertrainers!

Marvin Casteelen
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
marvin@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!