Monday Master Blog: Fit worden, hoe begin je?

Allereerst commit jezelf tot het doel wat je wilt bereiken. Zonder een commitment blijft het een wens, en je kunt wensen wat je wilt maar zonder een actie zul je blijven staan waar je staat. Vandaag krijg je een aantal tips en tricks om de draad weer op te pakken of om de goede weg voort te zetten. Let wel, buiten deze sportieve tips zijn voeding en slaap ook erg belangrijk.

1) Geen escape cards!
Motivatie is alles, en alleen zelf weet je waarvoor je het wilt doen. Dit kan van alles zijn; algemene gezondheid, je wilt meedoen aan dat éne evenement, je wilt wat kilo’tjes kwijt, indruk maken op iemand of een weddenschap winnen. Wat jouw persoonlijke intentie ook is, die intentie is jouw eigen stok achter de deur. Iedereen kent de escape cards; geen tijd, het is koud buiten, geen gym in de buurt etc. Als je weet waarvoor je het doet zul je minder snel neigen naar excuses. Bovendien wil je karakter tonen en daad bij je woord voegen.

2) Consistentie
Als je een kamerplant in één keer vijf liter water geeft, dan loopt deze waarschijnlijk over. Geef je diezelfde plant iedere dag een beetje water, dan zal de plant geleidelijk aan een stuk beter groeien. Vooral als je gaat beginnen is het belangrijk om niet van één tot honderd te willen gaan. Heel leuk dat er van die programma’s zijn die jouw in 8 weken een sixpack beloven maar over het algemeen is dat niet realistisch. Bovendien wordt er in een korte tijd erg veel inzet verwacht, wat niet altijd even goed uitkomt in jouw planning. Begin daarom voor jezelf in te plannen. Waar, wanneer, hoe vaak en hoe lang ga je sporten? Laat het langzaam een gewoonte worden. Geef jezelf zoals de kamerplant regelmatig ‘een beetje water’ en je zult groeien zonder over te lopen. Denk niet alleen maar “no pain = no gain” maar vooral “no train = no gain”.

3) Bodyweight excersize
Heb je een drukke week en kun je niet op de training komen? Je lichaam heb je altijd bij dus je kunt er altijd mee trainen. Vraag aan jouw mastertrainer of je thuis een extra of vervangende training kan doen. Ga los met de bodyweight oefeningen. Push-ups, sit-ups, mountain climbers, sprawls, leg-raises, squats, lunges, planking en natuurlijk burpees. Met o.a. deze oefening kun je op een leuke en simpele manier invulling geven aan jouw doel. Een yoga- of sportmatje volstaat al en met een kleine draaicirkel aan ruimte kan het gewoon in huis, in de tuin of in een parkje om de hoek aan de slag!

4) Inspiratie & motivatie van vandaag
Men vergeet soms de kracht van de kleine rituelen. Wordt bewust van jouw ingeslepen slechte gewoontes. Je hebt geen tijd, maar je kunt wel een uur snoozen of iedere avond twee uur Netflixen? Probeer ’s ochtends eens een kleine work-out en ervaar hoe fit jij je kunt voelen!

“What you do consistently, you eventually become”

Corneil van Schayik
Enforce Mastertrainer
corneil@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!