Monday Master Blog: Heb ik goed getraind als ik veel of juist geen spierpijn heb?

´Goed getraind gisteren, ik heb echt veel spierpijn! Ik kan bijna niet meer bewegen. Dat zal vast goed zijn he.´

Spierpijn wordt vaak gebruikt als een indicatie van een goede training. Maar wat betekent spierpijn nou echt?
Er zijn twee vormen van spierpijn. De eerste vorm van spierpijn noemen we acute/vroege spierpijn, dit treedt op tijdens het trainen, dit is de vorm van spierpijn die je voelt tijdens het trainen waarbij je spieren als zwaar of brandend kunnen aanvoelen.

De tweede vorm van spierpijn, ook wel Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) genoemd, betekent verlate spierpijn. Dit is spierpijn die optreed 24 tot 48 uur na jouw workout, en kan wel tot 78 uur na de workout duren. DOMS voel je vaak na een zware intensieve workout, of een nieuwe trainingsmethode die je lichaam nog niet gewend is.

Tijdens de training maak je kleine beschadigingen binnen de cellen van je spieren, hoe groter de beschadiging, hoe heftiger de spierpijn. Het nadeel van heftige spierpijn is dat je er 2 tot 3 dagen na je training nog last van hebt en deze spieren niet nogmaals kunt belasten.

Je lichaam hersteld deze spiercellen uiteindelijk wel weer. Maar het is niet voordelig voor je resultaten als je na elke training (te) veel spierpijn hebt. Sterker nog, het is veel efficiënter om net geen spierpijn of maar een beetje spierpijn te ontwikkelen zodat je sneller hersteld en dus ook sneller weer kunt trainen.

Kortom: veel spierpijn betekent niet dat je een effectieve training hebt gehad.
Let wel: DOMS is niet per se ´slecht´ voor je lijf. Maar het is niet beter dan geen spierpijn. Wat wel handig is voor je eigen trainingsprogressie, is een goed onderbouwde periodisering met progressief verhogen van de belasting. Heb je hier hulp bij nodig? Laat het ons weten!

Yusuf Akbas
Enforce Mastertrainer
yusuf@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!