Monday Master Blog: Heb jij last van schouderpijn en kan je je niet bedenken hoe het is ontstaan?

Schouderpijn: een van de meest voorkomende klachten. De schouderfunctiestoornissen kunnen de dagelijkse activiteiten flink beïnvloeden. Maar waar komt de schouderpijn nou vandaan? Is er daadwerkelijk ook iets kapot als ik pijn heb? Wat moet ik doen?

Laten we eerst even starten met de anatomie van de schouder. De schouder wordt gevormd door een aantal belangrijke botstukken, namelijk het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. Deze 3 botstukken worden bij elkaar gehouden door spieren, pezen, ligamenten en kapsels. Het bestaat uit een kop en een kom die samen het schoudergewricht vormen. In en rondom dit gewricht zijn een aantal belangrijke spieren die de schoudergordel stabiliseren, en daarnaast ook beweging geven aan de schouder.

De schouder is een complex onderdeel van het menselijk lichaam. Het is heel beweeglijk, en is daardoor ook minder stabiel. Zo is het schoudercomplex ook beweeglijker dan andere gewrichten in het lichaam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de heup die ook heel veel kanten op kan bewegen, maar in vergelijking met de schouder iets minder beweeglijk is maar wel stabieler.
Aspecifieke schouderpijn betekent simpelweg schouderpijn die je niet in verband kan brengen met duidelijk aangerichte schade. Grotendeel van de schouderpatiënten lijd hieronder. Let op: dit gaat niet over een acuut ontstaansmoment met dezelfde klachten!

In de meeste gevallen is er een opbouw naar de schouderpijn. Factoren die hier invloed op kunnen hebben zijn bijvoorbeeld:
– Werkfactoren: denk hierbij aan zwaar tillen en dit boven schouderhoogte. Maar ook langdurig achter de computer werken, of een ongunstige werkhouding
– Huishouden
– Studie
– Sport

Daarnaast kunnen de klachten meerdere oorzaken hebben, deze kunnen ook onduidelijk zijn maar vaak is de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord en geeft dit de klachten. Belastbaarheid betekent het actuele lichamelijke en mentale vermogen, en belasting de mate van belasting die je toe dient. In veel gevallen zijn de klachten begonnen door langdurige activiteit en herhaalde bewegingen, of een langdurige statische houding waarbij de arm/nek/schouder betrokken zijn.

Wat kan je zelf doen bij aspecifieke schouderpijn?

Het is vooral belangrijk dat je doorgaat met je dagelijkse bezigheden. Blijven bewegen is essentieel. Daarnaast is het misschien goed om na te denken over je eigen belasting en belastbaarheid. In veel gevallen hebben we niet eens door dat we teveel belasting toedienen. Als je bijvoorbeeld merkt dat de pijn in je schouder toeneemt na 2 uur achter de computer, probeer dan eens om na 1 uur al een korte pauze te nemen en misschien je schouder rustig in beweging te brengen. Daarnaast is het goed om ervan bewust te zijn dat er niet per se iets ´kapot´ hoeft te zijn als je pijn hebt in de schouder.

Herken je jezelf in het verhaal? Dan is het misschien ook handig om langs de fysiotherapeut te gaan en jouw verhaal uit te leggen, die kan het dan verder onderzoeken!

Yusuf Akbas
Enforce Mastertrainer
yusuf@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!