Monday Master Blog: Kies jij momenteel al voor jezelf?

Ik kom steeds vaker mensen in het werkveld tegen die het moeilijk vinden om voor zichzelf te kiezen. Dit kunnen mensen zijn die twijfelen over hun kennis en of kunde of niet goed weten welke richting ze zelf zouden willen gaan. Deze mensen hebben vaak moeite met hun ambities, last van groepsdruk of juist een negatief zelfbeeld. Wat is nou de betekenis van kiezen voor jezelf:

Kiezen voor jezelf houdt in dat je trouw bent aan jezelf. Dit kunnen keuzes zijn als op tijd rustmomenten inplannen, je grenzen uitspreken, kiezen voor een gezonde leefstijl. Maar ook kiezen om te stoppen met een vriendschap of bij je relatie weggaan, omdat je voelt dat je bij die persoon niet jezelf kunt zijn.

Wat zijn jouw ambities?

Pak even 1 minuut de tijd en stel jezelf de vraag: Ben jij tevreden waar je nu staat qua werk, sport of gezondheid? Of heb je nog ambities die nog in de ijskast liggen?

Allereerst stellen ambitieuze mensen zichzelf een helder doel. Bovendien moeten ze moeite doen om dit doel te behalen. Ambitieuze mensen leggen de lat zeer hoog, waardoor ze lang en hard vol enthousiasme aan het doel werken. Ze beschikken dus over een zeer hoge motivatie. Een ambitieus persoon zit niet graag stil. Zijn altijd bezig met zich te ontwikkelen, hogerop te komen of meer te verdienen. Personen met ambitie zijn continu op zoek naar vernieuwing. Door nieuwe wegen te bewandelen lukt het hen om bepaalde doelen te bereiken: nieuwe doelgroepen, gaten in de markt of de vernieuwing van een product. Alhoewel dit risico’s met zich meebrengt, is een ambitieus persoon erop gericht om succes te behalen.

Groepsdruk

Elke groep mensen heeft zijn eigen regels. Als groep bepaal je wat je wel en wat je niet doet. Als lid van de groep doe of laat je makkelijker dingen dan wanneer je alleen bent. Dit doe je omdat je er graag bij wilt horen. Groepsdruk kan ook plaatsvinden via social media, zoals WhatsApp of Instagram. Ben jij degene die meegaat in deze druk of zijn of haar eigen pad kiest? In ons werkgebied merken we dit vaak terug in het gebruik van alcohol. We voelen ons sneller verplicht om een drankje mee te doen met de groep in plaats van een watertje te drinken. Wanneer je zulke patronen gaat doorbreken zal je ook meer voor jezelf kunnen kiezen en sterker in je schoenen staan.

Positief denken over jezelf

Wees trots op jezelf voor wie jij bent en waar jij staat. We zien veel negativiteit in de tegenwoordige tijd, zo zien we steeds meer het ideale plaatje volgens social media. We vergelijken ons steeds meer met andere op Instagram of Facebook, echter is dit wellicht niet haalbaar voor jou. Wees daarom ook trots op wie jij bent als persoon en niet op wat een ander is. Positieve gedachten helpen je bij het bereiken van jouw doelen en te genieten van je leven. Het is niet makkelijk om vooral positieve gedachten op te roepen, zeker niet als het leven je even tegenzit.
Meer positieve gedachten zorgen voor meer succes en geluk in je leven. Je zit lekkerder in je vel, ervaart meer zelfvertrouwen en voelt je beter over jezelf.

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Ben ik gelukkig met waar ik nu sta?
2. Waar wil je binnen nu en 2 jaar staan zowel privé als werk?
3. Heb je momenteel de juiste personen om je ambities na te streven?
4. Geef jij jezelf dagelijks een compliment?
5. Waar kan jij nog aan jezelf werken?

Ervaar jij dat je niet jezelf bent of niet altijd jezelf kan zijn. Heb je het gevoel dat je hier aan wilt werken, ga een gesprek aan en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen. Zet jezelf in gang naar die meest gezonde & vitale versie van jezelf!

Richard Dekker
Enforce Mastertrainer
richarddekker@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!