Monday Master Blog: Klavertje vier

Alstublieft… het recept voor geluk!

Was het maar zo gemakkelijk! 2300 jaar geleden concludeerde Aristoteles het al: mensen willen niets liever dan geluk zoeken. Is het liefde? Geld? Succes? Alles bij elkaar? Wat is geluk voor jou? De Stoïcijnen zochten in de 1e eeuw na Christus uit waar je de echte maat in succes kunt vinden. Hoe kun je omgaan met je gevoel?

Er bestaat een uitgebreid onderzoek naar het Geluk in dit digitale tijdperk. De piramide van Maslov is ondertussen compleet omgekeerd. In onze Westerse Wereld is het zoeken naar voedsel niet meer onze prioriteit. We kunnen het namelijk tot in onze keuken laten bezorgen. Officieel kunnen we slapen als we daar de tijd voor vrij maken, Tinder en alle datingapps voorzien ons in andere behoeften. Waar we op dit moment naar op zoek zijn is acceptatie, goedkeuring en vooral veel Likes. Deze sociale behoefte is het enige element dat over is gebleven van ons Reptielenbrein wat we niet direct in de schoot krijgen geworpen.

Ons oudste brein, het reptielenbrein, zorgt voor onze overleving. Het zorgt voor de snelle acties die je uitvoert als je in gevaar bent (zoals wegspringen voor een auto die jouw kant op rijdt), voor ademhalen, eten en slapen. Daarnaast zorgt het voor het beeld dat jij hebt om geaccepteerd te worden door andere mensen. Toen we nog in groepjes samen in de holen woonden, waren we maar wat blij als één van je maatjes een fruitboom had gevonden, of een mammoet had gejaagd. Want als je geaccepteerd was, kon jij zelf mee genieten van het eten. Wellicht is dit beeld nogal plastisch uitgedrukt, maar je krijgt het beeld er vast bij.

Dit resulteert op dit moment in mensen die bezig zijn met pleasen. Zoveel mogelijk voor anderen doen en zichzelf vergeten. Angst hebben om toxische relaties te verbreken. Als de ander wordt gevoed door je en er zelf geen moeite voor hoeft te doen, alleen aardig.. Is dat dan een goede relatie om te behouden?

Kies voor jezelf! Dat kost energie, maar ben je niet liever van waarde dan dat je wordt gezien als gebruiksvoorwerp? Dit kun je verder trekken. Wat is voor jou geluk?

Happiness begint eigenlijk met de eerste taak om alle dingen te simplificeren: Wat zijn externe factoren, waarop heb je geen invloed heb en welke keuzes beïnvloedt je zelf? Wees dan resoluut in de keuzes die je maakt. Sta erachter en zet jezelf in actie. Als je namelijk iets écht graag wilt, dan gebeurt het. De Stoïcijnen geloofden in het lot. Bij Enforce geloven we in een fit en krachtig lichaam met de juiste mindset, de benodigde acties om jouw doel te behalen en het uitbannen van alle storende elementen.

De onderzoeker van het “geluks-onderzoek” concludeerde dit: Om gelukkig te worden, zul je moeten beginnen in een fit en krachtig lijf. Je brein wordt creatiever, je herstelt beter van mentale en emotionele tegenslag en bouwt een langere adem op. Dit doe je door te starten met goed eten, te sporten, water te drinken, goed te slapen.

Dan werk je aan je emotionele capaciteit. Er zijn twee methodes om de kwaliteit van je leven te verbeteren. De eerste is om de externe condities te zoeken die bij jouw doelen passen. De tweede is om te veranderen wat we vinden van die condities. Zou een kind in een sloppenwijk in Rio daadwerkelijk ongelukkig zijn?

Vervolgens werk je aan je mentale capaciteit. Ga door wanneer het moeilijk wordt, of als je terug wordt gezogen in je comfort zone.

Als laatste zoek je een grote drijfveer voor jezelf om je doel te bereiken. Voor de ene persoon is deze drijfveer te vinden in het geloof in God, voor de ander het geloof in zichzelf.

Al deze stappen kun je eigen maken. Dit kost tijd, volharding en vooral: rituelen. Als motivatie en discipline wegvallen, dan moet het in je systeem zitten. Je gáát sporten, je eet goed, je neemt de vereiste acties, je maakt impact op de levens van de mensen waar je van houdt.

Wij verkopen geen geluk in een potje. Wij coachen je op het creëren van jouw geluk. Dat start bij de basis. Enforce yourself!

Petra Kerkhove
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
petra@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!