Monday Master Blog: Na het vallen weer opstaan

Als we ergens aan beginnen, dan willen we het liefst dat het gelijk een succes wordt en dat mislukking geen optie is. De realiteit is echter vaak anders. We maken de grootste plannen om dingen morgen echt anders te doen. Alleen is dit in de realiteit niet altijd te zien.
Maar voordat je al gelijk opgeeft en denkt dat het niet meer te behalen is, bedenk dan dat falen helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Hoe kan je het beste na het vallen weer opstaan?

Het is nu eenmaal een feit dat er dingen mis kunnen gaan in ons leven of dat er gebeurtenissen zijn die minder leuk zijn, grote en kleine dingen. Het lukt ons ook niet altijd om iets tot een succesvolle afronding te brengen of om ons doel te behalen.
Wanneer dingen misgaan of er een nare gebeurtenis in je leven is ontstaan, is het moeilijk om te blijven relativeren.

Er komen dan vaak emoties bij kijken, waardoor je ook kan handelen vanuit emoties.
Op het moment dat je wilt stoppen gaat er al een heel proces aan vooraf, en daar heb je wel invloed op. Je hebt invloed op je eigen gedachten. Je kunt gedachten veranderen door dingen te vergelijken en dingen in een ander perspectief te plaatsen.

Veel mensen durven niet te falen.
Alleen als je dit niet doet, kan je ook nooit weten hoe het is, en daar geen verbeteringen uit halen om jezelf steeds een stapje vooruit in de goede richting te krijgen.
We vergeten dat we door deze ervaringen het meeste kunnen groeien.

Als het niet loopt hoe je gehoopt had, wordt het vaak gezien als een bevestiging: ‘zie je wel, dit gaat met toch niet lukken’. Soms hoeft een mislukking geen mislukking te zijn. Een nieuw inzicht op de situatie kan zorgen voor een beter verloop of inzicht, wat je weer verder brengt. Je leert ervan, je past iets toe of doet hetgeen wat misging niet meer, waardoor je weer nieuwe dingen kan porberen om bij je doel te komen.

Ook kan je door te geloven in jezelf, iets opnieuw proberen. Je hoeft niet altijd iets te veranderen, maar door in jezelf te geloven en bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen ‘ik kan dit en ik verzamel al mijn moed om weer door te gaan’ kan dit helpen op juist die kleine overwinningen na een misstap te koesteren, en trots te zijn op jezelf als het uiteindelijk wel lukt.

Doelen maken we niet omdat we het gelijk kunnen halen, anders had iedereen dit al bereikt en was het geen doel. Wat je ook wilt bereiken, je zult altijd hindernissen tegenkomen. Als je het toelaat zul je zien dat dit niet erg is, maar dat het falen je iets leert. Iedereen faalt. Het gaat erom hoe je weer opkrabbelt nadat je bent gevallen. Met hoeveel weerbaarheid je het opnieuw probeert, totdat het je wel lukt.

Het is uiteindelijk de manier hoe jij ermee omgaat en hoe goed jij je eigen ‘gedachtes’ onder controle hebt en ze ook op een positieve manier kunt omzetten en hier uiteindelijk je kracht van kunt maken.

Mijn persoonlijke quote: Je verliest niet als je neergaat, je verliest als je blijft liggen.

Om dit even kort toe te lichten: Er zijn zoveel dingen in het leven waarmee we moeten dealen of vervelende dingen die gebeuren, waardoor je soms even een periode hebt waardoor het even wat minder goed gaat ‘we neer gaan’. Maar de kracht is om op te staan en ‘niet te blijven liggen’, maar het weer te herpakken en door te gaan.

Zelf doe ik ook aan kickboksen en ook hiermee vergelijk ik het. Als ik een wedstijd heb en ik ga neer, is de wedstijd nog niet klaar. Ik heb 8 tellen om weer op te staan. Het enige wat dan in je hoofd omgaat is ‘ik wil niet verliezen’, het enige wat dan nog nodig is, is opstaan en doorgaan.

Lisa Traas
Enforce Mastertrainer
lisa@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!