Monday Master Blog: Nature of nurture

Evolutie of devolutie?

De mens heeft zich de afgelopen miljoenen jaren ontwikkeld en we zijn geneigd te denken dat dit enkel een evolutie, een verbetering, betreft de waarheid is echter anders. In plaats van een evolutie hebben we op sommige vlakken juist een devolutie meegemaakt. Kortom in plaats van een vooruitgang hebben we deels een achteruitgang gecreëerd.

In onze ontwikkeling hebben we steeds meer hulpmiddelen uitgevonden die ons helpen te overleven in onze omgeving. Deze hulpmiddelen zijn absoluut van waarde, maar zorgen er tevens ook voor dat we onze vaardigheden als mens steeds minder nodig hebben. Voorbeeld, laat een huidige tiener maar eens een berekening maken zonder rekenmachine of probeer als volwassene maar eens een vuur te maken zonder aansteker.

De gedachte dat de caveman in de oertijd primitief en zeer beperkt was in zijn vaardigheden en cognitie is onjuist. Het vergde een enorme creativiteit, vindingrijkheid en diverse fysieke skills destijds om te overleven. Iets wat in onze huidige omgeving compleet anders en vaak niet meer noodzakelijk is. Dat brengt ons bij een tweede belangrijk vraagstuk. Is deze evolutie te wijten aan onze nature of aan onze nurture? Voordat we hierop in gaan zullen we beide nader toelichten.

Nature betreft alle eigenschappen van het individu die zijn bepaald door aanleg, bijvoorbeeld het genetisch materiaal als lichaamsbouw.

Nurture betreft alle eigenschappen van het individu die zijn bepaald door opvoeding en leefomgeving.

Ik wil vooral het fysieke aspect van beide nader toelichten.

Ons lichaam is adaptief, dat wil zeggen dat het zich aanpast. Niet ieder weefsel in ons lichaam adapteert echter met dezelfde snelheid. Ons botstelsel adapteert bijvoorbeeld veel langzamer dan ons spierstelsel. Om ons lichaam dus volledig te adapteren kost miljoenen jaren. Het lichaam gedeeltelijk te laten adapteren gaat dus veel sneller. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval met ons spierstelsel.

Waarom worden wij steeds stijver en hebben we minder kracht en of uithoudingsvermogen?

Het antwoord is vrij eenvoudig. Omdat we deze vaardigheden in onze huidige omgeving niet meer of onvoldoende nodig hebben en inzetten. We worden allemaal geboren met een genetisch pakket aan vaardigheden (nature), maar hoeveel we van deze vaardigheden in stand houden hangt af hoe vaak we deze nodig hebben en gebruiken (nurture). Aangezien we op fysiek vlak steeds minder uitgedaagd worden verliezen we veel vaardigheden. Een diepe hurkzit is voor veel mensen in Westerse cultuur niet meer weggelegd, terwijl het in veel andere landen de gewoonste zaak van de wereld is om 1á 2 uur in deze positie te verblijven. Een diepe hurkzit is evolutionair niets anders dan o.a. een rustpositie. In de Westerse beschaving zitten we vooral op meubilair waardoor we tot maximaal 90 graden hurken.

Alles hieronder wordt dus een probleem. Op dit vlak zijn de mensen die leven in de Westerse beschaving onderontwikkeld en niet de mensen die uit andere beschavingen komen en vaak als onderontwikkeld worden betiteld. Doordat wij steeds minder fysieke vaardigheden toepassen, omdat er steeds minder noodzaak is ,gaan we dus fysiek achteruit. Dat is wat ons betreft een zorgwekkende ontwikkeling. Doordat we fysiek steeds beperkter worden hebben we ook steeds minder oplossingsruimte om problemen op te lossen. Als je lenigheid beperkt(er) wordt en ook je kracht hoe klim je dan in een boom of kun je dan als ouder nog optimaal met je kinderen ravotten?

Binnen Enforce houden wij ons regelmatig met dit soort vraagstukken bezig en integreren wij oplossingen hiervoor in onze programma’s. Benieuwd, maak dan geheel vrijblijvend een afspraak.

Roel Bors
Manager Kwaliteit & Opleidingen Enforce International BV
roel@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!