Monday Master Blog: Niets doen tijdens het niets doen. Heb je daar tijd voor?

Het duurde even, maar eindelijk heb ik een moment gevonden om te mediteren!

In een welverdiende zomervakantie of op je vrije zondag, heb je alle tijd van de wereld, dan nog lukt het je nog steeds niet om twintig minuten niets te doen, tijdens het niets doen.

Waarom is mediteren lastiger als je het niet zo druk hebt?

Iets doen op een dag dat je met van alles bezig bent, is al lastig natuurlijk. Dingen als huishouden, kinderen naar school brengen, werk etc. En dat zijn dingen die gewoon moeten gebeuren en iets opleveren. Als je gaat mediteren, doe je niks…. helemaal niks. Daar schiet je dus eigenlijk geen zak mee op. Als je nu dus loopt te mopperen dat je dit zou moeten kunnen maar het verknald: relax.… Je ben een mens!

Niets doen is cultureel een beetje “not done”. We willen zoveel mogelijk uit het leven halen. “Je leeft toch niet om te werken, je werkt om te leven!”.

Dat niet zichtbare onderscheid tussen werk en leven kan je breken als je niet meer werkt en “zo veel mogelijk moet gaan leven”. Dus, relax.… Je ben een mens!

Misschien vind je het vervelend om niet productief te zijn en verwacht je dat je hetzelfde gevoel krijgt van mediteren. Maar realiseer je dat het niets doen in meditatie heel anders kan voelen dan rommelen in huis. Het is juist interessant om het verschil te ervaren. Want ook al doe je op een dag niet zo veel, onbewust kun je flink wat van je hersenen bezig houden met plannen en proberen en wel willen en niet willen en je schuldig voelen en je schamen en jezelf veroordelen.

Mijn ervaring is dat als ik mediteer op relaxte, rustige dagen, ik een groot verschil voel. Er valt een druk van me af als ik mediteer omdat ik even “niets uit het leven hoef te halen”. Ongemerkt leg ik mezelf heel wat verwachtingen op.

Behalve dat niets doen cultureel een beetje “not done” is, maakt niets doen ook voelbaar dat ons gevoel van eigenwaarde sterk verbonden is met productiviteit. Als je niets “maakt”, wie ben je dan nog. Of, waarom leef ik eigenlijk? Klinkt heftig he?!

We hebben onbewust een flinke to do lijst voor ons zelf. Pas als we al deze dingen allemaal gedaan hebben, mogen we eindelijk ontspannen. Kun je het jezelf gunnen om te mediteren als je nog niets gedaan hebt vandaag?

Ik zou het toch maar eens proberen…

Mediteer tip: https://meditationmoments.nl/

Bernd Lösing
Enforce Mastertrainer
bernd@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!