Monday Master Blog: Plezier in je sport

Waarom sport jij?
Waarom beweeg jij?
Doe je dit omdat het moet?
Van wie moet je het dan?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen sporten. Maar helaas is de voornaamste reden voor velen dat men niet tevreden is met hun lichaamsbeeld. En om ervoor te zorgen dat die beter OF in ieder geval niet slechter wordt gaat men met enige regelmaat (met frisse tegenzin) sporten. Maar dan stel ik de vraag of je daar nu zo gelukkig van wordt?

Je lichaamsbeeld wordt gevormd door (interne) gevoelens. Eigenschappen van je ideale lichaamsbeeld zijn vorm, lichaamskenmerken, hoe je lichaam functioneert en eventuele lichamelijke beperkingen. Een verstoord lichaamsbeeld kan je zelfbeeld, zelfvertrouwen en eigenwaarde ondermijnen, wat niet enkel vervelend is, maar zelfs kan leiden tot depressies of mindere prestaties op je werk en/of school. Daarnaast kun je gaandeweg de dag ermee geconfronteerd worden, wat vaak ook enorm veel energie zuigt.

Ook tijdens het sporten kun je met deze gevoelens geconfronteerd worden waardoor het sporten ook nog eens als onprettig ervaren kan worden. Dan hebben we het nog niet eens gehad over omstandigheden zoals sporten in de regen, teamgenoten die je niet aanstaan, zweten, oefeningen doen die je (nog) niet kunt. Indien dat het geval is blijft het een vicieuze cirkel van negativiteit en wordt het bijzonder lastig om succes te beleven in het hervormen van het ideale lichaamsbeeld.

Om dit te voorkomen geloof ik heilig in het volgende:

Heb plezier in je sport, dan komen de resultaten vanzelf.

Wat deze resultaten dan ook mogen zijn, er zijn natuurlijk wel meer voorwaarden om deze bereiken, laat dat duidelijk zijn. Maar zorg allereerst eens dat je echt zin hebt om te gaan sporten, dat je echt enorm zou balen als je een keer moet overwerken en dan sporten moet missen. Dat je alles ervoor over hebt om te gaan omdat je het daar zo ontzettend naar je zin hebt. Wat moet je daar dan voor doen?

1) Kies een sport die je leuk vind.
2) Sport met mensen die like-minded zijn en/of waar je een goede band mee hebt.
3) Zorg dat je vaak succes beleefd in de sport, wat succes voor jou betekent weet je zelf het beste. Als je dat nog niet weet, is het handig om daarachter te komen.

Zodra je dit voor elkaar hebt, wordt sporten voor jou een commitment. Dan wordt het dusdanig belangrijk voor je dat je niet eens meer stil staat bij vervelende zaken zoals regen, zweet en onkunde. Vervolgens kun je je daarna gaan concentreren op je lichaamsbeeld. Bepaal je doelstellingen en put in the effort. Zolang je maar plezier houdt in wat je doet, daar wordt je in mijn ogen het gelukkigst van.

Remy Jean Le
Enforce Mastertrainer
remyjean@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!