Monday Master Blog: Sporten op vakantie

Hoe blijf je actief tijdens je vakantie?

Hoe blijf je fit op vakantie? Het is een vraag die redelijk makkelijk te beantwoorden is, maar lastiger om ook daadwerkelijk uit te voeren. Dus misschien beter om de vraag te stellen, hoe motiveer je jezelf tijdens je vakantie om fit te blijven? Hitte, lekker eten en drinken, gezelligheid met je mede vakantiegangers en een volle dagplanning zorgen er al snel voor dat je niet aan sporten denkt.

Waarom sporten tijdens je vakantie?

Dat sporten goed voor je is, weten we allemaal. Naast dat sporten goed is voor je fysieke gestel, doet het ook mentaal veel goed. Je zit simpelweg lekkerder in je vel. Tijdens een werkend leven helpt het sporten bij het voorkomen of tegengaan van stress, iets waar je tijdens je vakantie waarschijnlijk een stuk minder last van hebt. Maar begin je de dag toch met een workout, dan heb je daar de rest van de dag nog profijt van in de vorm van een flinke dosis (positieve) energie.

Motivatie voor sporten op vakantie?

Er zijn talloze vormen van workouts op reis, maar het begint allemaal bij motivatie. Voor sommigen misschien geen enkel probleem, maar voor velen is dit echt moeilijk tijdens de vakantie. De eerder genoemde punten zijn allemaal redenen om het sporten die dag over te slaan. En zodra je nee zegt tegen het sporten, is al snel het einde zoek en gooi je de handdoek in de ring. ‘Gebrek aan discipline’ is al snel het excuus. Iets dat je goedpraat voor jezelf met een ‘ik ben toch ook heel actief op reis, dus het mag wel even’. Prima natuurlijk, maar wil je ook tijdens je vakantie in vorm blijven, dan is daar wel iets meer voor nodig. Maar ja, hoe zet je die eerste stap en hoe houd je dit vast?

1) Routine

Spreek met jezelf af hoe vaak je wil sporten/actief bezig wil zijn tijdens de vakantie. Net als in het ‘normale’ leven is routine belangrijk en als je één keer overslaat is vaak het spoor al bijster. Bijvoorbeeld een stevige bergwandeling of een surfles vallen daar ook onder. Mits je je aan routine kunt houden is het ook makkelijker om de motivatie vast te houden.

2) Doe je workout aan het begin van de dag

Niet alleen is het ’s ochtends vroeg nog het minst warm, het is ook het makkelijkst om je dag te starten met een workout. Dit betekent soms wel iets vroeger opstaan, maar als je het eenmaal achter de rug hebt, voelt het goed. Tijdens een dagje weg kan er van alles op je pad komen. En zeker als je ’s middags een cocktail of biertje wilt drinken, heb je echt geen zin meer om nog te sporten. Doe dit dus aan het begin van je dag! Wat er dan de rest van de dag nog gebeurt maakt niet uit, want je hebt je workout al gehad. Denk er niet teveel over na. Word wakker, trek je sportkleding aan en begin. Hoe langer je het uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Wil je eigenlijk eerst wat eten voor je aan je workout begint? Zorg dan dan je wat muesli repen oid bij je hebt, zodat je niet eerst uitgebreid hoeft te ontbijten.

3) Kies activiteiten die bij de vakantiebestemming passen

Het is voor veel mensen lastig om zichzelf te motiveren voor het doen van een workout en niet iedereen heeft genoeg inspiratie voor het bedenken van geschikte fitness oefeningen. Maar dat is natuurlijk ook niet het enige wat je kunt doen tijdens je vakantie. Wat dacht je van leren surfen, salsa lessen nemen, lange hikes maken, moutainbiken of kayakken? Er zijn talloze sporten waarbij je niet alleen fysiek bezig bent, maar ook nog wat van de omgeving ziet. Of sporten die je laten genieten van datgene wat jouw reisbestemming te bieden heeft. Zo wordt sporten gewoon onderdeel van je vakantie en is het ook nog eens hartstikke leuk. Houd je van hardlopen? Ook dat is een perfecte manier om de omgeving te verkennen. Strand, bergen en trappen kunnen het hardlopen bovendien nog net een extra stukje uitdaging geven op reis.

Uiteindelijk komt het er wel op neer dat je het ‘gewoon’ moet doen. Dus wil je niet met extra vakantiekilo’s terug komen, of wil je de progressie die je gemaakt hebt niet verliezen, of simpelweg fit blijven? Doe het gewoon en na een paar keer is het routine geworden.

Remy Jean Le
Enforce Mastertrainer
remyjean@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!